14 Μαρτίου 2014

Αυστρία - Η διαμαρτυρία της αστικής μέσης τάξης

Αυστρία - Η ύπαρξη των Neos αποδεικνύει ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει μία βαθιά δυσαρεστημένη μεσαία τάξη, η οποία όμως δε θέλει και να ολισθήσει παντελώς δεξιά.


Λέγεται πως υπάρχει ένας πρώην αρχηγός της ÖVP (2), ο οποίος παραδέχθηκε σε φίλους, πως στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2013 ψήφισε τους Neos - από απόγνωση και θυμό για τη σμίκρυνση του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να δει σε κάθε είδους αστικές εκδηλώσεις πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτά πως αυτή τη φορά ψήφισαν Neos.

Παρόλα αυτά οι Neos δεν είναι η "καλύτερη ÖVP", όπως αποκαλούνται τώρα. Αλλιώς δε θα είχαν τραβήξει τόσες ψήφους και από τους πράσινους (3). Οι Neos είναι περισσότερο νεότεροι, μοντέρνοι αστοί - επαγγελματικά επιτυχημένοι, καλά αμειβόμενοι, πολύ συχνά ελεύθεροι επαγγελματίες, καλώς έως πολύ καλώς μορφωμένοι, ενδιαφερόμενοι για την κουλτούρα, συνηθισμένοι να αναδεικνύονται στο σκληρό επαγγελματικό ανταγωνισμό, στην ιδιωτική ζωή πέρα για πέρα παραδοσιακών αξιών, αλλά όχι πεισματικά αντιδραστικοί. Είναι άνθρωποι, που χαιρετίζουν το κράτος ευημερίας, αλλά δε θέλουν να κακολογούνται, επειδή θέλουν να πετύχουν κάτι στη ζωή τους.

Ο νέος γενικός γραμματέας της ÖVP, Gernot Blümel (άνθρωπος του Spindelegger (4), της Norica (5)), πιστεύει πως οι Neos "δε ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι πρεσβεύουν". Ίσως να ισχύει, αλλά ξέρουν τι δε θέλουν (πλέον). Η ÖVP τους είναι κοινωνικοπολιτικά υπερβολικά σκληρυμένη και οικονομικοπολιτικά υπερβολικά αδύναμη. Η SPÖ (6) τους είναι (ή καλύτερα έχει γίνει) υπερβολικά "μικρή"-καθορισμένη από τους λειτουργούς της, η FPÖ (7) συνήθως δε μπαίνει καν στη συζήτηση, οι πράσινοι απογοήτευσαν τις ελπίδες τους. Μοιράζονται με τους πράσινους ορισένες αξίες - υπέρ του περιβάλλοντος, κατά της διαφθοράς, είναι όμως ανησυχημένοι από τις παλαιών αρχών αριστερές τους ιδέες. Εργάζονται (συχνά διεθνώς) υπό συνθήκες ανταγωνισμού, βαρύνονται το μεγαλύτερο μέρος των φόρων - και των εισφορών και δεν ανήκουν σε μία προνομιούχα πελατειακή ομάδα. Και έχουν την αίσθηση, πως για τους ίδιους δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Ένα κοινωνιολογική μίνι-προφίλ: Η Barbara Unterkofler, η κορυφαία υποψήφια των Neos στις τοπικές εκλογές του Salzburg (με την πρώτη 12,4% στην πόλη του Salzburg) είναι 39 ετών, δικηγόρος, παντρεμένη, έχει τρία μικρά παιδιά. Η φωτογραφία στην ιστοσελίδα τη δείχνει ντυμένη με Dirndl (8). Από κάτω βρίσκονται τα φημισμένα δικηγορικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου έχει εργασθεί. Διοικούσε το παρακλάδι του πρακτορείου δημοσίων σχέσεων Pleon Publico (9) και είναι πρόεδρος των Φίλων των Φεστιβάλ του Salzburg "Next Generation".

Το κίνητρο των περισσότερο ακτιβιστών και ψηφοφόρων των Neos είναι η βαθιά απογοήτευση από ένα κράτος υψηλών φόρων, το οποίο μοιράζει τους πόρους του σε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, τα οποία όμως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Με ένα ηγετικό επίπεδο, το οποίο σπαταλά πολλά δισεκατομμύρια στη μη-αντιμετώπιση τραπεζικών χρεοκοπιών και κερδοσκοπιών υψηλού ρίσκου, αλλά δε θέλει να δώσει ούτε εκατοστό από την υπερμεγέθη  επιρροή της.

Το κίνημα των Neos μπορεί φυσικά να στραβώσει. Οι πρώτες επιτυχίες σε κάνουν αλαζόνα, η πραγματική ουσία και ικανότητα πρέπει πρώτα να αποδειχθούν στην πράξη. Αλλά η ύπαρξη των Neos αποδεικνύει ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια απογοητευμένη μεσαία τάξη, που όμως δε θέλει να ολισθήσει παντελώς δεξιά.


(1) Das Neue Österreich - Η νέα Αυστρία: Ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές, ανάμεικτων πεποιθήσεων (άλλοτε δεξιών, άλλοτε αριστερών), το οποίο απέσπασε το ~5% των ψήφων και έτσι 9 βουλευτικές έδρες (από τις 183).

(2) Österreichische VolksPartei - Αυστριακό λαϊκό κόμμα: Το δεύτερο κόμμα στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές και μέλος της συγκυβέρνησης, δεξιών πεποιθήσεων.

(3) Το τέταρτο κόμμα στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές, αριστερών πεποιθήσεων.

(4) Ο αρχηγός της ÖVP

(5) Katholische akademische Verbindung Norica - Καθολικός ακαδημαϊκός Σύνδεσμός Norica, μίας ένωση σπουδαστών στη Βιέννη.

(6) Sozialistische Partei Österreichs - Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστρίας: Το πρώτο κόμμα στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές και μέλος της συγκυβέρνησης, κεντρώων πεποιθήσεων.

(7) Freiheitliche Partei Österreichs - Φιλελεύθερο Κόμμα Αυστρίας: Το τρίτο κόμμα στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές, ακροδεξιών πεποιθήσεων.

(8) παραδοσιακή φορεσιά των Αυστριακών και των Βαυαρών 

(9) το μεγαλύτερο πρακτορείο του είδους του στην Αυστρία.Διαβάστε το άρθρο μαζί με το πρωτότυπο κείμενο:


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου