11 Ιανουαρίου 2015

Γ Παπανδρέου: Δεν γνώριζα το βάθος του ελλείμματος του 2009

Κατηγορήθηκε, ίσως δίκαια, ότι ενώ γνώριζε το τεράστιο μέγεθος του ελλείμματος, προ των εκλογών του 2009, εκείνος υποσχόταν παροχές, διαλαλώντας από τα μπαλκόνια ότι «λεφτά υπάρχουν». Εκείνος αρνείται ότι γνώριζε το βάθος του ελλείμματος.

Ποια όμως 
είναι ακριβώς η άποψη του ιδίου του Γ. Παπανδρέου πάνω σε αυτό; 

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για όλους και για όλα, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TVO και το δημοσιογράφο Steve Paikin. Δείτε τα τι ακριβώς είπε για "το μέγεθος του ελλείμματος του 2009" (από το sytatticabank.gr):

"Όταν ανέλαβε η κυβέρνησή μου, είχαμε το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Γνωρίζαμε τα δομικά προβλήματα – και της οικονομίας, όπως την έλλειψη διαφάνειας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν γνωρίζαμε το βάθος του ελλείμματος. Στο τελευταίο μάλιστα debate ρώτησα τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, «πόσο είναι τελικά το έλλειμμα της χώρας» και δεν έλαβα απάντηση.

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, η Κυβέρνηση είχε στείλει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, λέγοντας πως το έλλειμμα ήταν περίπου 6,5%. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση ούτε ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΕ λειτούργησε καλά. Τα πραγματικά στοιχεία αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε αφότου γίναμε κυβέρνηση και ήταν πραγματικά ένα σοκ. Όχι μόνο για μας αλλά και για τις αγορές, που μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers έγιναν επιφυλακτικές προς τους πάντες και προς εμάς. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους. Αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού.

Ακόμα και αν είχαμε ένα υψηλό έλλειμμα που θεωρούσαμε ότι μπορεί να φτάνει το 10% αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν 15.6%, εκτιμούσαμε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν εύλογο χρόνο με έναν καλό συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμού της σπατάλης και αναδιοργάνωσης του κράτους. Δυστυχώς όμως αντιμετωπίσαμε την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών.

Εμείς είχαμε τη δημοκρατική εντολή να προβούμε σε δομικές αλλαγές και αρχίσαμε να το κάνουμε. Ήλπιζα όμως να είναι πιο προνοητική και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας, δίνοντάς μας χρόνο να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές. Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν η «ορθοδοξία της λιτότητας». Η αρχική αντίδραση της ΕΕ ήταν να χαρακτηρίσει το ζήτημα ως «ελληνικό πρόβλημα», ενώ, όπως αποδείχτηκε, ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εκεί που χρειαζόταν λοιπόν ένας συνδυασμός δημοσιονομικής προσαρμογής με μεταρρυθμίσεις, επικράτησε η γραμμή μίας ακραίας λιτότητας, βασιζόμενης μόνο σε περικοπές. Έτσι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη λύση της «εσωτερικής υποτίμησης», μειώνοντας μισθούς, κάτι που επιδείνωσε την ύφεση.

Τώρα πρέπει η Ευρώπη να δώσει στις χώρες που υποφέρουν από την κρίση περισσότερο χρόνο, να στηρίξει τις χώρες αυτές, ώστε μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να μπορέσουν να βελτιώσουν την οικονομία τους – αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα μακροχρόνια προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους". 

Τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος

Απαντώντας στις αιτιάσεις πώς γνώριζε ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας, πριν τις εκλογές του 2009, καθώς τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, επισήμανε (από το kathimerini.gr):

“Ούτε καν ο κ. Προβόπουλος δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής που πραγματοποιούνταν!”

“Μάς είχε πει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το έλλειμμα στο τέλος του 2009 μπορεί να έφτανε σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή 10%. Μακάρι να ήταν τόσο, με το συμμάζεμα της σπατάλης που ξεκινήσαμε άμεσα θα ήταν ελεγχόμενο. Όμως ήταν κοντά 14 δισ. ευρώ παραπάνω!”
υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος μίλησε για έλλειμμα 12,5% επισήμανε ο 
Γ. Παπανδρέου

Ίσως, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, να νοιώθει την ανάγκη να δικαιολογηθεί... Όπως και να έχει, αφού όλοι έχουμε γίνει "κριτές" καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και την άποψη του ιδίου. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να γνωρίζουμε και τη θέση πάνω στο "μέγεθος του ελλείμματος" και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Κάποτε πρέπει και αυτός να μιλήσει... 

Πηγές: Στοιχεία από www.sytatticabank.gr και www.kathimerini.gr 
Περισσότερα στοιχεία στα:
http://www.sytatticabank.gr/epikairothta/politikes-eidiseis/4153-g-papandreou-meta-to-sok-tou-elleimmatos-ilthe-i-lorthodoksia-tis-litotitasr 
http://www.kathimerini.gr/799045/article/epikairothta/politikh/g-papandreoy-den-h3era-to-mege8os-ths-oikonomikhs-katastrofhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου