11 Ιανουαρίου 2015

Συζητιέται το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»

Συζητιέται πλέον ευρύτατα το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»: Δηλαδή ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ή τις τυχόν επαναληπτικές εκλογές, αδιέξοδο σε λίγους μήνες (είτε λόγω εσωτερικών αντιθέσεων είτε εξαιτίας ενδεχόμενης σύγκρουσης με τους εταίρους), «μεγάλη επιστροφή» του Α. Σαμαρά στη συνέχεια. Όσο για το "πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα κατά το διάστημα της παρένθεσης", αυτό φαίνεται να τους απασχολεί λιγότερο.  

Μια μικρή αλλά ενδεικτική επιλογή (αποσπάσματα) από τα ΜΜΕ:

Επαναληπτικές εκλογές προ των πυλών 
Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εμφανίζονται να προκρίνουν τη θεωρία της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης». Δηλαδή του σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, σε λίγους μήνες θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, είτε λόγω εσωτερικών αντιθέσεων είτε εξαιτίας ενδεχόμενης σύγκρουσης με τους εταίρους, οπότε ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα της «μεγάλης επιστροφής», εκφράζοντας το σύνολο του «αστικού και φιλοευρωπαϊκού» τόξου, καθώς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα έχουν επί της ουσίας εξαϋλωθεί.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/798957/article/epikairothta/politikh/epanalhptikes-ekloges-pro-twn-pylwn

Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και το μέτρο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού !
Το σενάριο θέλει την απερχόμενη κυβέρνηση να «σπρώχνει» την επόμενη κυβέρνηση, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, σε μια καταστροφή αφού φιλοδοξούν ότι «η βόμβα θα σκάσει» στα χέρια του επόμενου Πρωθυπουργού και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει plan B. Από αυτή την άποψη ο χειρισμός είναι απολύτως επιδέξιος για τους Σαμαρά – Βενιζέλο, παρότι ελέγχεται για την ηθική του. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα χειρότερα χαρακτηριστικά πολιτικού τυχοδιωκτισμού στο σκηνικό της μεταπολίτευσης, ελπίζουν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και τα «παίζουν όλα» διατηρώντας αμυδρές ελπίδες ότι ίσως την επόμενη μέρα να έχουν ρόλο.
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/128836/senario-tis-aristeris-parenthesis-kai-metro-toy-politikoy-tyhodioktismoy 

Ν. Παππάς: Δεν θα είναι παρένθεση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Όμως τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης» έχει ήδη απορρίψει (από το τέλος του πρασμένου μήνα) ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο του στα «Νέα»:
«Όσοι ελπίζουν ότι το σενάριο της παρένθεσης ειναι εφικτό, δεν κάνουν απλώς την ευχή τους πολιτικό συμπέρασμα.Παραβλέπουν δομικές διαφορές της επικείμενης εκλογικής μάχης με τις προηγούμενες», επισημαίνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Η χώρα είναι μπροστά σε μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων.΄Οχι μπροστά σεμια εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Ειναι μπροστά σ΄ ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο, οχι μπροστά σε πολιτική παρένθεση».
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/896017/n-pappas-den-tha-einai-parenthesi-i-niki-tou-syriza

2 σχόλια:

  1. Για αριστερη παρενθεση μιλάγανε και το 1981 όταν ανέβηκε ο Αντρέας με το ΠΑΣΟΚ και η παρένθεση κράτησε 20 χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είχαμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 2004 με μια "παρένθεση" ΝΔ με Κων Μητσοτάκη 1990-1993. Τότε αποτέλεσαν "παρένθεση" εκείνοι που αυτό περίμεναν από τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή