26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 16 εταιρείες που δανειοδοτήθηκαν από την Τρ. Αττικής για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου

Συνολικά 16 εταιρείες δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να πάρουν μέρος, τον Δεκέμβριο του 2015, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, τοποθετώντας κεφάλαια 55,7 εκατ. ευρώ που προήλθαν από άμεσο και έμμεσο δανεισμό από την ίδια την Attica Bank, αποκαλύπτει το πόρισμα ΤτΕ και SSM. Η διαδικασία αυτή με βάση τους εποπτικούς κανόνες είναι «παράτυπη», όπως επισημαίνεται, και είναι πολύ πιθανόν να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας. 

Οι 16 εταιρείες (από το euro2day.gr):

«Πρωταθλητής» μεταξύ των 16 εταιρειών είναι οι εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Φειδάκη. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, η εισηγμένη FG Europe έλαβε δάνειο 7,99 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποίησε για αγορά νέων μετοχών Αττικής συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (
ΑΜΚ)

Ισόποση έμμεση χρηματοδότηση (7,99 εκατ. ευρώ) από την Τράπεζα Αττικής έλαβε η Silaner Investments Limited, νομικό πρόσωπο συνδεόμενο με τον πρόεδρο της FG Europe, Γ. Φειδάκη. Το ποσό της έμμεσης χρηματοδότησης κατευθύνθηκε, επίσης, για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

H JP Αβαξ (κατασκευαστική εταιρεία)
έλαβε από την Αττικής στις 18 Δεκεμβρίου 2015 δάνειο 12 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σύνολό του για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. 

Η PAP Energy (αιολικά πάρκα), στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Λ. Παναγάκος, πήρε δάνειο 6 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στην αύξηση της Τρ. Αττικής. Σημειώνεται ότι η μετοχική σύνθεση της PAP Energy μεταβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015 με τον κ. Εμ Καπνισάκη, στέλεχος που έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες συμφερόντων Παναγάκου, να αποκτά το 71% και την 4 E Ενεργειακή, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Παναγάκου, να αποκτά το 19%, ενώ το υπόλοιπο 10% παρέμεινε στην Vector Αιολικά Πάρκα. 

Παραδοσιακές σχέσεις με την Αττικής διατηρεί και ο όμιλος Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Το πόρισμα των ελεγκτών αναφέρει ότι υπήρξε άμεση χρηματοδότηση από την τράπεζα ύψους 1,252 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ. 

Η Intrasoft (επίσης του Σωκράτη Κόκκαλη) τοποθέτησε στην ΑΜΚ της Τρ. Αττικής 1 εκατ. ευρώ και το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξε ισόποση έμμεση χρηματοδότηση. 

Η εταιρεία Aktes Kritis SA μπήκε στην ΑΜΚ της τράπεζας με 1,8 εκατ. ευρώ και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι υπήρξε ισόποση έμμεση χρηματοδότηση από την Attica Bank. Η εταιρεία είναι μέλος του ξενοδοχειακού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη.

Η κα Μ. Δασκαλαντωνάκη συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Anatoli SA, η οποία συμμετείχε στην ΑΜΚ της Αττικής με 4,2 εκατ. ευρώ και στο πόρισμα αναφέρεται ότι υπήρξε ισόποση έμμεση χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής. 

Με 4 εκατ. ευρώ συμμετείχε στην ΑΜΚ η Ionis Development SA, εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η οποία επίσης έλαβε ισόποση απευθείας χρηματοδότηση από την τράπεζα. 

Η Hellenic Plastic SA τοποθέτησε 2 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Αttica Bank και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε άμεσα από την τράπεζα με 2 εκατ. ευρώ.

Tρία εκατομμύρια δάνειο που έγινε μετοχές Αττικής πήρε και η εταιρεία υγειονομικής μέριμνας Perseus SA, ( σ.σ η ιδιωτική κλινική Metropolitan).

Με 1,5 εκατ. ευρώ συμμετείχε στην αύξηση της Τράπεζας Αττικής η Themeli Construction Company, η οποία με βάση το πόρισμα έλαβε άμεση χρηματοδότηση 1,99 εκατ. ευρώ. 

Η Mouchalis SA μπήκε στην ΑΜΚ της τράπεζας με 2 εκατ. ευρώ και το πόρισμα αναφέρει ότι είχε χρηματοδοτηθεί άμεσα με 2 εκατ. ευρώ.

Η Personal Care έβαλε στην ΑΜΚ 1 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με όσα αναφέρει το πόρισμα, υπήρξε από την τράπεζα ισόποση άμεση χρηματοδότηση. 

Η Staff SA τοποθέτησε 900.000 ευρώ στην ΑΜΚ και σύμφωνα με το πόρισμα υπήρξε ισόποση άμεση χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Τέλος, με μικρό ποσό ύψους 300.000 ευρώ, μπήκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Αττικής, αφού έλαβε αντίστοιχο δάνειο, η τεχνική εταιρεά Εργοδυναμική Πατρών

... Και κρατική ενίσχυση

Ταυτόχρονα ποσό 85 εκατ. ευρώ από την περσινή αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν, ως πιθανή κρατική ενίσχυση. Πρόκειται για τα κεφάλαια που τοποθέτησαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 
της Τρ. Αττικής το ΤΑΠΙΛΤΑΤ (55 εκατ. ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (20 εκατ. ευρώ) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (9,9 εκατ. ευρώ).

Η επένδυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, 
55 εκατ. ευρώ, ερευνάται λόγω των αντιδράσεων και των καταγγελιών από συνταξιούχους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ότι η απόφαση δεν ελήφθη με καθαρά επενδυτικά κριτήρια αλλά με πολιτική καθοδήγηση. 

Η ΕΥΔΑΠ απέκτησε 66.666.666 μετοχές της Attica Bank με αξία κτήσης 20 εκατ. ευρώ, παρά την αντίδραση της Paulson and Co που, ως μέτοχος μειοψηφίας, αντιτάχθηκε στην παραπάνω επένδυση.

Το ποσό των 9,9 εκατ. ευρώ έβαλε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για τη χρήση 2015, αποκτώντας 33 εκατ. μετοχές, παρά την αντίδραση των Καναδών μετόχων μειοψηφίας. 

Πηγή: Στοιχεία από www.euro2day.gr 26.09.2016

1 σχόλιο:

  1. Επιβεβαιώνει η τράπεζα τον δανεισμό στις εταιρίες που συμμετείχαν στην ΑΜΚ μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Δεν μας έχει επιβληθεί υποχρέωση αφαίρεσης των 55,7 εκατ. από τα ίδια κεφάλαια μέχρι σήμερα», σημειώνει. Και προσθέτει: «Μη προσμέτρηση του εν λόγω ποσού στα ίδια κεφάλαια, θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση από 18,66% (Δεκ. 2015) σε 17%, ποσοστό που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλότερα από το ελάχιστο απαιτούμενο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή