20 Σεπτεμβρίου 2016

Εξυγίανση ή κατάρρευση της Attica Bank;

Αν και το Δ.Σ. της Attica Bank προχώρησε χθες στην εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πρόσωπο που έχει την εμπιστοσύνη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ επιμένει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. μέσω του προέδρου του Κωνσταντίνου Μακέδου, πρόσωπο που η ΤτΕ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το νέο Δ.Σ. πρέπει να σχηματιστεί με καθαρά τεχνοκρατικά - τραπεζικά κριτήρια και πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι αν αυτό δεν γίνει στη σημερινή γενική συνέλευση, η ενεργοποίηση έκτακτων εποπτικών μέτρων, με την τοποθέτηση επιτρόπου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Από το πόρισμα του ελέγχου, που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), προκύπτει (σύμφωνα με την Καθημερινή) ότι από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε νέα δάνεια, πέρα από κάθε τραπεζική λογική. Αν και οι καταθέσεις της Attica Bank το 2015 μειώθηκαν (από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ -34%), η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%). Πρόκειται κυρίως για μεγάλου ύψους δάνεια προς εταιρείες συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους. 


Ο έλεγχος του μεικτού κλιμακίου από τον SSM και την ΤτΕ, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2016, έχει καταγράψει (σύμφωνα με το euro2day.gr) δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, κυρίως εταιρείων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και στα συγγενή με αυτόν επαγγέλματα, που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια και με χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, κυρίως στο κομμάτι της διάθεσης εγγυητικών επιστολών. 

Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν περάσει στο "κόκκινο" καθώς δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αttica Bank έχουν φθάσει το 60%, από 57% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, και ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ (ξεπερνώντας το ύψος των καταθέσεων που ανέρχονται σε
 2 δισ. ευρώ) σε ένα σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. Το 72% των δανείων της τράπεζας είναι επιχειρηματικά, εκ των οποίων το 25,7% έχουν δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο. 

Δανιοδοτήσεις Attica Bank προς εταιρείες Καλογρίτσα. Το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμός Alpha, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα έχουν λάβει συνολικά από την Attica Bank δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 δάνεια 50 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες του σταθμού, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είχαν εγκριθεί δάνεια για ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως "πάγωσαν" μετά από παρέμβαση της ΤτΕ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία "Ιωάννης -Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία", πλειοδότησε για τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια με τελικό τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ. 

Η εποπτική αρχή είχε ζητήσει από τη διοίκηση της Αttica Bank να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Credit Risk Management και των σύγχρονων μεθόδων στο μηχανογραφικό της σύστημα, ούτως ώστε να ελέγχει καλύτερα τις δανειοδοτήσεις. Επίσης η ΤτΕ, είχε ζητήσει τη μη χορήγηση νέων δανείων ύψους άνω των 100.000 ευρώ χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας. Οι οδηγίες αυτές ωστόσο αγνοήθηκαν και αυτό οδήγησε στην επιβολή της απαγόρευσης χορηγήσεων νέων δανείων την προηγούμενη εβδομάδα. 

Την πλήρη αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες του ευρωσυστήματος θα κληθεί να φέρει εις πέρας η νέα διοίκηση της Attica Bank, ενώ παράλληλα το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε μεικτό κλιμάκιο του SSM και της ΤτΕ, οδεύει προς τη δικαιοσύνη.

Μετά τα τελευταία επεισόδια και την απόρριψη από την ΤτΕ των υποψηφίων (Ρουμελιώτη, Σαπουντζόγλου), τους οποίους πρότεινε για την ηγεσία της Αttica Bank το ΤΣΜΕΔΕ, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα προταθούν στους μετόχους της τράπεζας για μη εκτελεστικός πρόεδρος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και για διευθύνων σύμβουλος -εφόσον συμφωνήσει εντέλει και το ΤΣΜΕΔΕ- ο Θόδωρος Πανταλάκης. 


Όμως, από τα παραπάνω στοιχεία, είναι προφανές ότι η αλλαγή και μόνο της διοίκησης στην Αttica Bank δεν αρκεί. Η Τράπεζα Αττικής χρειάζεται εξυγίανση, κάτι που απαιτεί νέα κεφάλαια από τους μετόχους της. Διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της κατάρρευσης. 

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, euro2day.gr, capital.gr

2 σχόλια:

  1. Εξελίξεις το απόγευμα της Τρίτης στην Attica Bank: Αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στην Attica Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται και η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Η Attica Bank, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αttica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης επισήμανε πως «Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο. Κάποιοι πρόκειται να θιγούν». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των μετόχων: Τις χρηματοδοτήσεις προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε να σταματήσει η νέα διοίκηση της Attica Bank. Για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα η διοίκηση της τράπεζας απέφυγε να δώσει αριθμούς, λέγοντας ότι η γραμμή προς τον κ. Καλογρίτσα ήταν αρκετά μεγάλη και έχει εξαντληθεί. Στις 30/6/2016 ο δείκτης NPEs ανερχόταν σε 58%, ανέφερε. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για την εξεύρεση ξένου επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τόσο το έργο της ανάκτησης δανείων και παράλληλα να ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα. Το νέο Δ.Σ. της τράπεζας απαρτίζεται αποκλειστικά απο στελέχη που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια του νόμου 4346/2015. Σημειώνεται τέλος ότι η μετοχή της Attica Bank σημείωσε σήμερα μικρή πτώση (-1,72%) στο Χρηματιστήριο κλείνοντας στα 0,057 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση (αξία όλων των μετοχών) της τράπεζας ανέρχεται σε 133,3 εκατ ευρώ. Πηγή: capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή