2 Σεπτεμβρίου 2016

Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας

Μια σελίδα γραμματόσημα που εικονογραφούν το πρόσωπό του, αγόρασε ο Κώστας Γαβράς, χθες νωρίς το μεσημέρι, στο ταχυδρομείο της Ακρόπολης, στην Δ. Αρεοπαγίτου. 

«Για να σου στείλω γράμμα στην Αμερική» είπε γελώντας ο διάσημος σκηνοθέτης στον επίσης διάσημο Ελληνοαμερικανό της Σίλικον Βάλεϊ, Δρ Παναγιώτη (Πήτερ) Χ. Διαμαντή, που στεκόταν δίπλα του, στο ίδιο ταχυδρομείο, αγοράζοντας αντίστοιχα κι εκείνος μια σελίδα με το δικό του πρόσωπο.

Διόλου τυχαία η συνάντηση, αφού είναι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες, από την πεντάδα της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, που κυκλοφόρησαν από χθες Πέμπτη τα ΕΛΤΑ, «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες».


Οι άλλοι τρεις της βραβευμένης πεντάδας, των εκτός συνόρων Ελλήνων, είναι οι 
Ιωάννης Α. Κατσιματίδης (κατηγορία Επιχειρηματικότητα), η παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον (Κινηματογράφος -Θέατρο) και ο δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Κλίντον, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

Και οι πέντε «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας» και είναι ο λόγος που βραβεύτηκαν την Πέμπτη το βράδυ, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, με έδρα το Λονδίνο.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποδέχτηκαν φέτος, για δεύτερη φορά, την πρόταση του Ιδρύματος να εντάξουν τους βραβευμένους του IFG στη σειρά «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση γραμματοσήμων με προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή.


«Η Ελλάδα ταξιδεύει προς το μέλλον, με ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με μόχθο, κι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο να είναι μαζί μας οι προσωπικότητες που τιμούμε» είπε η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Φρόσω Σταυράκη, στην παρουσίαση.

Γιατί δεν το αποτολμούσαν στο παρελθόν τα ΕΛΤΑ; «Ίσως, από φόβο να ακυρώσουν οι τιμώμενοι εν ζωή, τις λαμπρές πράξεις του παρελθόντος τους. Όμως το ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση είναι πιο δυνατό» απάντησε η ίδια σε σχετική ερώτηση.

Τα βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και «ξεχώρισαν με την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στη διάχυση (διάδοση) των ελληνικών ιδεών, αξιών και πνεύματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Απεικονίζουν τους σύγχρονους, δημιουργικούς, μαχητικούς Έλληνες και ταυτόχρονα είναι φιλέλληνες» σύμφωνα με την πρόεδρο του IFG, Ασπασία Λεβέντη.

Πηγές: ethnos.gr, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου