1 Σεπτεμβρίου 2016

Ατακτη υποχώρηση από την κυβέρνηση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Γ. Χουλιαράκης: Εμπιστευόμαστε την ΕΛΣΤΑΤ

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ» δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, όταν η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, μιλώντας στην ενημέρωση τύπου, είχε αναφέρει ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα. Είχε δε ζητήσει με επιστολή της στην κυβέρνηση να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία, ενώ είχε καλέσει τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Με τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ συντάχθηκε σήμερα ανοιχτά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας διπλωματικά αλλά ξεκάθαρα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα [στατιστικά] δεδομένα», από το 2010 έχει γίνει πρόοδος στο ζήτημα των στατιστικών και «πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Δεν υπήρχαν λοιπόν άλλα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, πέρα από την άτακτη υποχώρηση, κάτι που εκφράστηκε με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη.

Γ. Χουλιαράκης: Το τέλος της ύφεσης και αρχή της ανάκαμψης το 2016

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ανέφερε επίσης ότι το 2016 «θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης ο Γ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση».

«Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; αναμφίβολα όχι» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%». 

Πηγές: Με στοιχεία από: skai.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου