8 Σεπτεμβρίου 2016

Πέντε αναπάντητα ερωτήματα για την «Αυγή» στην Εξεταστική

Μείζον πολιτικό ζήτημα και καταφανείς παραβιάσεις της τραπεζικής πρακτικής για την χρηματοδότηση της «Αυγής» προέκυψαν από την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας Δημήτριου Στούμπου στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Η κατάθεση του μάρτυρα εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για το κυβερνητικό κόμμα καθώς παραδέχθηκε ότι η «Αυγή» το 2009 έλαβε δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ, αν και είχε αρνητική καθαρή θέση, χωρίς εγγυήσεις ουσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr*, μετά από ερωτήσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Μαυρώτα, ο κ. 
Στούμπος είπε ότι το δάνειο χορηγήθηκε με μόνες εγγυήσεις τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας που δεν ξεπερνούν τα 1.500 φύλλα, την ιστορικότητα του Μέσου και μια επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα που ως βασικός μέτοχος δήλωνε ότι εγγυάται για το δάνειο. «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση - λήφθηκε την άνοιξη του 2009 επι Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ αλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά» ανέφερε. «Δόθηκε και μια επιστολή τότε από τον επικεφαλής του τότε Συνασπισμού ότι ως ισχυρός μέτοχος εγγυάται για το δάνειο» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Σαν να μην έφτανε αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αυγής παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα, είτε μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με άλλο τρόπο. Σημειώνεται ότι ο νόμος απαγορεύει στα κόμματα να δαπανούν την κρατική χρηματοδότηση για την στήριξη ανώνυμων εταιριών και προβλέπει ότι τα ποσά διατίθενται μόνο για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες ή για την στήριξη Ιδρυμάτων μελετών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στούμπος αν και υποστήριξε ότι η Αυγή είναι υπερ της διαφάνειας στον χώρο των ΜΜΕ, αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από offshore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της εταιρείας. «Είναι λάθος να μιλάμε για offshore για μια κυπριακή καταπιστευματική εταιρεία που από όσο ξέρω λειτουργεί 15 χρόνια» είπε, αρνούμενος να αναφερθεί στο φυσικό πρόσωπο «Δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας» σημείωσε.

Τέλος, προέκυψε ότι η «Αυγή» το 2015 με τις πωλήσεις της να μην ξεπερνούν τα 1.500-1600 φύλλα έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους περίπου 470.000 ευρώ!

Αντιδράσεις κομμάτων

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε υπήρξε αντίδραση από τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο, αλλά και απάντηση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ:

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου** 
Τετ, 07/09/2016

«Σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και Μ.Μ.Ε., το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο.

Αποκαλύφθηκε ότι στην Αυγή, στο καθημερινό “Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως” και “λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή.

Σήμερα, ομολόγησαν ότι η Αυγή:
- Έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι.
- Πήρε δάνειο με μόνη εγγύηση την κυκλοφορία της.
- Πήρε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.
- Πήρε πολλαπλάσιες διαφημίσεις από τις τράπεζες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση.
- Πήρε αγνώστου ύψους διαφήμιση από κρατικές ΔΕΚΟ.

Σήμερα, αποδείχθηκε ότι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία.

Οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια. Τη γνωρίζουν, όμως, όλοι οι Έλληνες». 

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ***:
Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

«Η ΝΔ, το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά, που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει μέχρι να γίνει πρόεδρος της ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα που έχει φεσώσει ακόμα και τους ιδιοκτήτες των γραφείων που ενοικίαζε στη Συγγρού, έχει το θράσος να κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή για ύποπτες πρακτικές και αδιαφάνεια.

Θα τους συνιστούσαμε περισσότερη προσοχή και μελέτη των ισολογισμών της εφημερίδας, του μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής, καθώς και των στοιχείων για το δάνειό της που αποπληρώνεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στις επόμενες «επιχειρηματικές» του κινήσεις, αφού ο ίδιος έχει μετοχές στον Κήρυκα Χανίων και χρωστά σε τράπεζα 700.000 ευρώ που δεν αποπληρώνονται. Όσο για τις οφσόρ, καλό είναι να απευθυνθεί στον στενό σύμβουλο του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τεχνογνωσία». 

Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου