10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αντιμέτωπος με τις εξαγγελίες του

Την πρώτη του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Εκεί στον «τόπο του εγκλήματος», όπως τον έχει χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις εξαγγελίες του. Το 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εξαγγείλει, μεταξύ άλλων, την ανατροπή των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
την επαναφορά της 13ης σύνταξης αλλά και του κατώτατου μισθού και ότι άλλο επιθυμούσε να ακούσει ο κάθε ψηφοφόρος. 

Σημειώνεται ότι το 2015 τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου.

Εξήγγειλε λοιπόν ο πρωθυπουργός σήμερα, κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, χρονοδιάγραμμα 5ετίας (!) για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σημείο ακριβώς όπου η οικονομία της αλλάζει πρόσημο. «Από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος» τόνισε και επισήμανε: «Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε».

Για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Προφανώς, εκτός τόπου (φρουρούμενος και από 5000 αστυνομικούς) και χρόνου ο κ. Τσίπρας συνέχισε δυστυχώς το μόνο αφήγημα που ξέρει καλά: Να πουλά ελπίδα! Όμως του διέφυγε ότι κανείς δεν αγοράζει πια, εξάλλου οι τσέπες όλων σχεδόν των Ελλήνων έχουν στεγνώσει! Και να επιρρίπτει τις ευθύνες μόνο στους άλλους. Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους όλες τις καταστροφικές επιλογές και επιρρίπτωντάς τους όλες τις ευθύνες, παραβλέποντας το μερίδιο που του αναλογεί.


Ανακοίνωσε επίσης, ο κ. Τσίπρας, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Σε πρώτη φάση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2017, «προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». 
Η γνωστή ατεκμηρίωτη παροχολογία... Εξάλλου ο Κυρίάκος Μητσοτάκης μόλις δυο μέρες πριν είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Έπρεπε λοιπόν να προχωρήσει πιο πέρα, να υπερφαλαγγίσει τον πολιτικό του αντίπαλο.

Και σε μια επίδειξη θράσους δεν δίστασε ο κ. Τσίπρας να αναφέρει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό όλα όσα υποσχέθηκε. «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μια μια αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη» είπε 
ο πρωθυπουργός και προχώρησε στο δικό του απολογισμό του κυβερνητικού του έργου. 

«Τα 5 βήματα από δω και στο εξής» 


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσα σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση από δω και στο εξής, τα οποία ταξινόμησε σε 5 βήματα. Συγκεκριμένα είπε: «Τώρα απαιτείται να σχεδιάσουμε με ασφάλεια και σιγουριά βήμα - βήμα το δρόμο προς το μέλλον. 
-Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.
-Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
-Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
-Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
-Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη».  


Ευσεβείς πόθοι; Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως όχι. Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως κάποια από 5 βήματα μπορούν να γίνουν. Αλλά δεν μπορούμε, φοβόμαστε τα βήματα προς τα πίσω... Όσο για τον κ. Τσίπρα, απλά πουλώντας και άλλη ελπίδα, μάλλον αγοράζει χρόνο περαιτέρω παραμονής του στην εξουσία... 

Takis Ant για το afirimeno.com. Με στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
Τα σχόλια δικά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου