9 Σεπτεμβρίου 2016

Σε κοινή διακήρυξη κατέληξε η σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

Σε κοινή διακήρυξη -ενδεικτικό της επιτυχίας και του θετικού αποτελέσματος που είχαν οι συζητήσεις ενόψει και της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα- και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία της συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της συνόδου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τονίστηκε ότι η σημερινή πρωτοβουλία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της
Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.


Φρανσουά Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή 

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.


Ματέο Ρέντσι: Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη


Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.

Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Νίκος Αναστασιάδης: Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.

Αντόνιο Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Φερνάντο Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Τζόζεφ Μουσκάτ: Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε

Μετά την ολκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του Αλέξη Τσίπρα

Τρεις βασικούς πυλώνες έθεσε ο Αλεξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συνόδου ευρωμεσογειακών χωρών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική πρόταση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό δεν χρειάζεται να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στον Βορρά ή στις χώρες του Βίζενγκραντ, αλλά θα αποτελεί μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαική ατζέντα.

Πρώτος πυλώνας: Aνάπτυξη. Το Brexit έχει ερμηνεία καθώς υπάρχει αυτή την στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο Ευρωπαικό πολιτικό σύστημα. Οι προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και η δίκαη ανάπτυξη... Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει. Η απάντηση είναι «ανάπτυξη». Το ζήτημα είναι πως την κατευθύνουμε. Η δική μας θέση είναι η δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με την δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο και η προσπάθεια για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά με την μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημόσιους κανόνες που χρειάζεται να αποκτήσουν μία αναπτυξιακή διάσταση.

Δεύτερος πυλώνας: Ασφάλεια- Eξωτερική πολιτική. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η πρστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο με παράλληλα διαφύλαξη του Διεθνούς Δικαίου. Έγινε αναφορά στο κυπριακό για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων...

Τρίτος πυλώνας: Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός είπε πως το βάρος που σηκώνουν οι μεσογειακές χώρες είναι δυσανάλογο σε με σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και πως το προσφυγικο χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Ο στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με τις νόμιμες οδούς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία με ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να είναι αποτελεσματική και να δοθεί βάρος στην εφαρμογή της... Τέλος δε τόνισε πως η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Ευρώπης στον λαικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. 


Πηγές: ΑΜΕ-ΜΠΕ (amna.grκαι kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου