8 Σεπτεμβρίου 2016

Bloomberg: Παραμένει η αβεβαιότητα, αδύνατη η έξοδος στις αγορές.

To Bloomberg εκτιμά ότι κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων καθίσταται απαγορευτική και τούτο γιατί η αβεβαιότητα παραμένει. Αλλά ποια αβεβαιότητα; "Η αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές αλλαγές... " μας λέει. Και στένει το μήνυμα, μέσω εκτιμήσεων παραγόντων της αγοράς, ότι "το σημάδι που αναμένουν οι αγορές να είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα"! 

Η σχετική παράγραφος, όπως την δημοσιεύει η kathimerini.gr: "Η αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές αλλαγές και το, σταθερά, υψηλό κόστος δανεισμού τόσο για το κράτος όσο και, συνακόλουθα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνουν την οικονομία που βρίσκεται ήδη σε συνθήκες ασφυξίας εξαιτίας του πιο αυστηρού προγράμματος λιτότητας στην ιστορία, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, δεν αποκλείεται το σημάδι που αναμένουν οι αγορές να είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα". 

Κατά τα άλλα, τα γνωστά στην σημερινή ανάλυση του Bloomberg:  

Στασιμότητα στην αξιολόγηση, καθυστερήσεις στις αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους, και πικρία μεταξύ των διαδοχικών κυβερνήσεων και των ελεγκτών που εκπροσωπούν τους πιστωτές είναι τα χαρακτηριστικά της επτάχρονης κρίσης που έχει σβήσει το ένα τέταρτο περίπου της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις... Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το κύμα ρευστότητας στις αγορές χρέους της ευρώζώνης. 

Και με αυτά ως δεδομένα και τα υψηλά επιτόκια, το Bloomberg εκτιμά ότι κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων καθίσταται απαγορευτική.

Εξάλλου, 
ο επικεφαλής αναλυτής της EMSO Patrick Esteruelas σημειώνει στο πρακτορείο ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε νεκρή ζώνη από τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι όσο υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς - αν δεν υπαναχωρήσει - από τις μεταρρυθμίσεις, τόσο θα υπάρχουν αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου