5 Σεπτεμβρίου 2016

Το success story των 246 εκατ € ενόψει της ΔΕΘ

Αφηρημένα ...Σχόλια

Καθώς τα εγκαίνια της ΔΕΘ 2016 πλησίαζαν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανάγκη από ένα success story που θα μπορούσε να προβάλλει στη Θεσσαλονίκη. Και τώρα το έχει. Είναι τα 246 εκατ. ευρώ, από την διάθεση των 4 τηλεοπτικών αδειών, που μπορούν να μετατραπόυν σε παροχές. Και είναι εύκολο να το υποσχεθεί αυτό. 

Το γεγονός ότι έκοψε μια σειρά από κορδέλες σε έργα που είχαν αρχίσει πολύ πριν αυτός αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού (νοσοκομείο Σαντορίνης, αεροδρόμιο Πάρου, τμήμα Ολυμπίας Οδού) δεν κρίθηκε επαρκές. Υπήρχε ανάγκη για κάτι πιο χειροπιαστό, που να ικανοποιεί τουλάχιστον τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, εκείνους που μετρούν τα ευρώ που έχουν στο χέρι, ή έστω πιστεύουν ότι σύντομα θα τα έχουν. Και το success story βρέθηκε με την επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών. 

Έτσι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί στη ΔΕΘ ότι τα 246 εκατ. ευρώ, που θα εισπράξει το Δημόσιο από την διάθεση των 4 τηλεοπτικών αδειών, "θα κατευθυνθούν στο σύνολό τους στις ευπαθείς ομάδες". Μπορεί να "δεσμευτεί ρητά" για αυτό, φυσικά με την έννοια που αυτός δίνει στον όρο "δέσμευση". Εκεί στη ΔΕΘ μάλιστα μπορεί να παρουσιάσει και αναλυτικά και τον τρόπο υλοποίησης της "παροχής" του. Μια υπόσχεση μόνο θα είναι... 

Και ας μην εισπραχούν τα χρήματα αυτά άμεσα, αλλά εντός 24 μηνών. Όπως προβλέπεται, έκαστος καναλάρχης θα κληθεί να καταβάλλει "ζεστό χρήμα" (με τραπεζικές επιταγές) σε τρεις ισόποσες δόσεις. Την πρώτη σε 15 μέρες από την ανακήρυξη, τη δεύτερη εντός 12 μηνών και την τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας. 

Και ας κατευθυνθούν όταν εισπραχθούν τα 246 εκατ. ευρώ κατά προτεραιότητα στην κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ο πρωθυπουργός. Είναι εξάλλου μνημονιακή υποχρέωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε διαμηνύσει πως τα έσοδα από τον διαγωνισμό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την δέσμευση του πρωθυπουργού για μετατροπή των εσόδων σε παροχές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Και αν ποτέ αυτά τα χρήματα εισπραχθούν, έστω και σε δόσεις, γιατί η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να έχει ακόμη συνέχεια, κυρίως σε νομικό και δικαστικό επίπεδο, και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανές ανατροπές. 

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Και παράλληλα ας αυξάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τις στρατιές των ανέργων με το μαύρο που περιμένει σε 90 μέρες στα κανάλια που δεν πήραν την τηλεοπτική άδεια. "Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο" αναφέρει η ΕΣΗΕΑ σε σχετική της ανακοίνωση. 

Όμως, άμεσα υπήρχε η ανάγκη για ένα success story, για τη ΔΕΘ. Και ο στόχος αυτός με την διάθεση των τηλεοπτικών αδειών επετεύχθη. Εξάλλου στο επίπεδο της επικοινωνιακής πολιτικής ο κ. Τσίπρας ξέρει και διακρίνεται. Τον βοηθάει αυτό  στην παράταση της παραμονής του στην εξουσία. Και είναι σημαντικό, έστω για αυτόν και μόνο!

1 σχόλιο:

  1. Όπως το πάει ο Τσίπρας τα προγράμματα Θεσσαλονίκης θα καταντήσουν ανέκδοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή