5 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο θέμα Γεωργίου;

Αρνείται ουσιαστικά να πάρει σαφή και καθαρή θέση η Νέα Δημοκρατία πάνω στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ - Γεωργίου. Αρνείται ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στη διόγκωση των ελλειμμάτων και μεγέθυνση του χρέους, μεταθέτοντας μάλιστα τις ευθύνες που στην ίδια αναλογούν σε «πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ». Αυτά προκύπτουν από την αόριστη απάντηση (παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του) που δίνει ο Συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, οχυρωμένος στη γραμμή «Η ΝΔ δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων... η ΝΔ στηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία θεσμών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ».

Η ερώτηση της δημοσιογράφου και η αντίστοιχη απάντηση του κ. Σταϊκούρα, από το amna.gr, στη συνέχεια:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια η θέση της ΝΔ απέναντι στο θέμα Γεωργίου και τις πιέσεις από την Ε.Ε; 

Απάντηση κ. Σταϊκούρα: «Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων. Ούτε όμως αποδέχεται παρεμβάσεις και υποδείξεις οιονδήποτε άλλων, εντός και εκτός χώρας. Επίσης, η ΝΔ στηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία θεσμών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που έπραξε και ως Κυβέρνηση μετά το 2012, όταν είχε ήδη δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αρχή. 
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Έχει αποτυπωθεί στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το 2010 και επανέλαβε το 2015 το σύνολο των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων της. 
Αυτή η πρόταση περιγράφει την άρνηση, στις αρχές του 2009, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπισθεί το «τσουνάμι» από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καταγράφει τη λυσσαλέα πολεμική, εντός και εκτός Βουλής, στη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν το 1οεξάμηνο του 2009 για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. 
Θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές πράξεις του τότε ΠΑΣΟΚ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Τεκμηριώνει το πώς ένα υπαρκτό και χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας, με τις πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. 
Σε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς ήρθε να προστεθεί η πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει τις μεθοδολογίες μέτρησης (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.α). Υπενθυμίζω ότι οι χειρισμοί αυτοί έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας. 
Συνεπώς, επί της πολιτικής διάστασης, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη, τεκμηριωμένη, συλλογική θέση. Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να μετακυλήσουν στη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις και να δημιουργήσουν δήθεν εσωκομματικό πρόβλημα, είναι εμφανώς σκόπιμη και παντελώς αυθαίρετη. Ματαιοπονούν. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αντιληφθεί τη ροή των γεγονότων. Πιστεύω ότι αν στήριζαν έμπρακτα τη λειτουργία των θεσμών και διδάσκονταν ουσιαστικά από την τουλάχιστον μεταπολεμική, οικονομική αλλά και πολιτική ιστορία της χώρας θα υπήρχε μεγαλύτερη ωφέλεια για την πατρίδα μας». 

Handelsblatt: Τα Greek Statistics και οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή

"Ο Τσίπρας δεν είναι ο μόνος που θέλει να εκμεταλλευτεί τον Γεωργίου για να αντλήσει πολιτικά οφέλη" σημείωνε προς το τέλος του περασμένου μήνα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt* και συνέχιζε αναφέροντας: "Και ο Κώστας Καραμανλής, έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2009, ελπίζει να απαλλαγεί (από τις κατηγορίες). Με μια πολιτική ανεξέλεγκτων δαπανών, ο μάλλον ανίδεος σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα νομικός επισφράγισε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του την πορεία της χώρας του στην καταστροφή του χρέους. Μεταξύ 2005 και 2009 αύξησε τις κρατικές δαπάνες από το 44,6% στο 53,9% επί του ΑΕΠ. Τα έσοδα αντίθετα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα από το 39% στο 38%. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Καραμανλή, το βουνό του χρέους αυξήθηκε από τα 184 στα 300 δις ευρώ. Η ΕΕ παραπλανήθηκε συστηματικά με λάθος δημοσιονομικά στοιχεία: το Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διατείνετο ότι το έλλειμμα ήταν 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%"...

Σχετικές αναρτήσεις: 
Handelsblatt: Τα Greek Statistics και οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή
FAZ: Η ΕΕ εμπιστεύεται τον Γεωργίου
Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ
FAZ: Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου
Ανδρέας Γεωργίου: Αν καταδικαστώ θα κινδυνεύσει η διαπραγμάτευση για το χρέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου