10 Σεπτεμβρίου 2017

Spiegel: Εμ. Μακρόν, η «καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε»

Στην επίσκεψη Μακρόν αναφέρεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel σχολιάζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι «Η καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε», όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου. 
Από τη Deutsche Welle:

Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Spiegel στην Αθήνα επισημαίνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, όντας «νέος σε ηλικία όπως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει πάνω του το στίγμα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου αλλά και ως εκπρόσωπος της ισχυρότερης μεσογειακής χώρας στην ΕΕ που αποτελεί αντίβαρο στους αυστηρούς Γερμανούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εμμονή του Μακρόν σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θυμίζει μάλλον περισσότερο τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα». 

Και το Spiegel εστιάζει περισσότερο στο κάλεσμα που απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος προς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βέβαιος ότι οι γάλλοι επιχειρηματίες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα εμφανίστηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του προς το Spiegel: ‘Σύντομα οι Γάλλοι θα επενδύσουν μαζικά, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις υποδομές και σε άλλους τομείς’, όπως είπε. 

«Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι στον αντίποδα και η Ελλάδα ετοιμάζεται να επενδύσει και να αγοράσει γαλλικά όπλα. Τους επόμενους 8 με 12 μήνες αναμένεται το κλείσιμο συγκεκριμένων συμφωνιών, ανέφερε προς το Spiegel μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. 


Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος παραπέμποντας και στην παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, οι γαλλικές επενδύσεις είναι μάλλον πιο ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα απ’ ότι για παράδειγμα οι γερμανικές. «Την ώρα που οι γερμανικές εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσπιστία (…) το Παρίσι έχει την εικόνα καλοπροαίρετου επενδυτή. Ο Μακρόν από την πλευρά του παρέπεμψε επανειλημμένως στο ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και πως η χώρα του τάσσονταν σθεναρά κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται για έναν απροκάλυπτο υπαινιγμό για την αμφιλεγόμενη στάση της Γερμανίας το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Το ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης οι γαλλικές επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα την ώρα που άλλοι την εγκατέλειπαν είναι όμως η μισή αλήθεια», γράφει το Spiegel αναφέροντας τα παραδείγματα της Société Générale, της Crédit Agricole αλλά και των Carrefour.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να είναι ριψοκίνδυνες ακόμη και σήμερα, καταλήγει το περιοδικό, παραπέμποντας στην υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» -που πιθανότατα θα ναυαγήσει όπως σημειώνει υψηλόβαθμος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- αλλά και στα προβλήματα που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό. Όπως σημειώνεται, οι γάλλοι επιχειρηματίες είναι αρκετά έξυπνοι για να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσφέρει μεν μεγάλες ευκαιρίες, ωστόσο υπάρχουν πάντα και ρίσκα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις:
DW: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ
Μακρόν: Καλούμε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα
Μακρόν: «Από την Πνύκα η αναγέννηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη»
Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου