11 Σεπτεμβρίου 2017

Αντιδράσεις για την αποχώρηση της Eldorado Gold

Mπορεί χθες στη ΔΕΘ να μίλησε ο πρωθυπουργός για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, μπορεί τρεις μέρες πριν να κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως σήμερα η Eldorado Gold ανακοίνωσε την απόφασή της να αποεπενδύσει στη χώρα μας. Μια εξέλιξη που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές αντιδράσεις

Ο Πάνος Σκουρλέτης: Με επιθετικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην ανακοίνωση της της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. «Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», σχολίασε στο ραδιόφωνο του Αlpha.

Ο Γιώργος Σταθάκης: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικα με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Καμμένος: Από την πλευρά του ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα» είπε. Και πρόσθεσε «Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση».
Με non paper η αντίδραση Μαξίμου για την Eldorado

Το Μέγαρο 
Μαξίμου: Με non paper επέλεξε να απαντήσει η κυβέρνηση στο μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με την διαφαινόμενη αποχώρηση της επένδυσης της Eldorado. Το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα αντιστροφής του «θετικού κλίματος» μετά την επίσκεψη Μακρόν. Δεν δίνει ωστόσο απαντήσεις για το θέμα, ρωτώντας τη ΝΔ αν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και για τις «επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες». Παράλληλλα κατηγορεί τη ΝΔ για «στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις εξελίξεις στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία.Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της.Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά». Ήταν η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην κάμερα της ΕΡΤ για την αναστολή επενδύσεων της Εldorado στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος: Να διευκρινίσει τη θέση της για την επένδυση της εταιρίας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για αρνητικές εξελίξεις, υποστηρίζει ότι δυόμισι χρόνια «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει την επένδυση προ του αξεπέραστου κινδύνου αποχώρησης του επενδυτή» και ζητά να μάθει «αν υπάρχει συμφωνία ή διαφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα».

Ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τις Υποδομές, δήλωσε: «Ο υποκριτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλ. Τσίπρας, είναι προσωπικά υπεύθυνος και ένοχος για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της Eldorado, των Μεταλλείων Χαλκιδικής» ανέφερε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι «τα ψέματά του στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε για 24 ώρες».

Λοιπές αντιδράσεις: 

Ο Νίκος Καρανίκας: Εντύπωση προξενεί η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφει: "Στα τσακίδια Eldorado Gold"! 


Η Κομισιόν για Eldorado: Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είναι το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναστολή των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold από την Ελλάδα.

Πηγές: Στοιχεία απο kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου