7 Σεπτεμβρίου 2017

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φτάνει σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στέλνει "μήνυμα εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει "αισιόδοξος" για το μέλλον της χώρας.

Εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη​ που παραχώρησε στους Αλ. Παπαχελά και Αθ. Έλλις​, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο. 

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη αναναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να ενισχυθεί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, διαχειριστήκαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος και στήριξε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ειδικότερα. Αλλά πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα, έχοντας δύο βασικές αρχές: την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Μια νομισματική ζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα χωρίς κοινό προϋπολογισμό, ο οποίος επιτρέπει την αντιμετώπιση των οικονομικών κραδασμών και την ενθάρρυνση της σύγκλισης μεταξύ των οικονομιών μας, στηρίζοντας επενδυτικά σχέδια σε χώρες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και ο προϋπολογισμός αυτός χρειάζεται μια πολιτική καθοδήγηση καθώς και έναν γνήσιο δημοκρατικό έλεγχο: αυτός είναι και ο λόγος που υποστηρίζω την ιδέα ενός υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωζώνης και ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Μέσα από αυτή την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, θα μετατρέψουμε την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αποτελεσματικό και δίκαιο. Για την Ελλάδα όπως και για κάθε κράτος-μέλος, γιατί οι δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης δεν είναι καλές για κανέναν μακροπρόθεσμα»

Μιλά για την αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας - Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Αγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Πηγή: kathimerini.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη στο: Συνέντευξη Μακρόν στην «Κ»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου