2 Ιουλίου 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ

Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σπάζοντας το εμπάργκο κατά του σταθμού που είχε ο ίδιος επιβάλει, για μια τηλεοπτική συνέντευξη, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, εφ' όλης της ύλης. Μιλωντας, άσκησε κάποια αυτοκριτική αλλά και υπεραμύνθηκε των επιδόσεων και επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά μέτωπα. Παράλληλα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ πολλών άλλων είπε:

Για τον ΣΚΑΪ. «Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον Σκάι αποκαθίσταται η κανονικότητα», ανέφερε. «Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015. Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι, εκείνες τις ημέρες των "σκληρών διαπραγματεύσεων", η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι λάθεψε κατά την διάρκεια της θητείας του, ειδικά στις επιλογές προσώπων. Παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015, ενώ παραδέχτηκε πως έπρεπε να είχε θέσει νωρίτερα όρια στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι... Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον Σαμαρά. Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε.


Για τα σκάνδαλα. «Πιστεύω ότι τρία ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου και το πάρτι στο χώρο της υγείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι στο σκάνδαλο της NOVARTIS υπάρχει δρόμος μπροστά». «Προφανώς η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο», είπε και τόνισε πως όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. «Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι γι΄αυτό το σκάνδαλο εμείς και να μην απαντούν εκείνοι που είχαν την ευθύνη για την προνομιακή τιμολόγηση», είπε και πρόσθεσε πως αν υπήρξε παρέμβαση από κάποιον αυτή έγινε από τους κ.κ. Σαμαρά και Λοβέρδο που στράφηκαν κατά της δικαιοσύνης.

Για το θέμα Πετσίτη. «Αν μετά από 4 χρόνια στην εξουσία στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν, αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική και από την ανάποδη, αυτοί που έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες μας και τα κέρματα, το μόνο θέμα είναι ο Πετσίτης, εγώ είμαι ευτυχής γι' αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. 

Για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είπε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον Ποινικό Κώδικα. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. «Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός.


Για την τραγωδία στο Μάτι, όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν γνώριζε για τον πρώτο απολογισμό θυμάτων όταν έφτασε στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, και αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη νεκρών από τους επιτελείς του αφότου αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Αποκάλυψε ότι έως εκείνο το σημείο είχε ακούσει μόνον «φήμες» για έναν ή δύο νεκρούς που είχαν χάσει την ζωή τους λόγω αναθυμιάσεων. Απέρριψε ότι εκείνο το βράδυ το μέλημά του ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Παραδέχτηκε πάντως ότι αισθάνθηκε οργή για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και συντριπτική θλίψη για την εκατόμβη.

Για την φιλοξενία του στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου. «Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε. «Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής» πρόσθεσε.


Για το όνομα Μακεδονία. «Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Για την επιχειρηματικότητα. «Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». «Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.

Για τις εκλογές. «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σημείωσε: «Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση».


Σχόλιo 
Ν.Δ. για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ακόμη και στις στιγμές που εξαναγκάστηκε να απολογηθεί, δεν μπορούσε να κρύψει την αλαζονεία του. Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ ήταν χρήσιμη, γιατί ξαναθύμισε στους πολίτες ότι είναι αμετανόητος για την καταστροφή που προκάλεσε στην χώρα μας. Κυριακή κοντή γιορτή». 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και skai.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου