21 Ιανουαρίου 2020

Χαμηλά τους τόνους στο τηλεοπτικό πανηγύρι

Έχουμε μπει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ίσως και να "έχουμε παίξει καλά τα χαρτιά μας ως χώρα, αλλά η παρτίδα είναι πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη" όπως γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς σε άρθρο του στην "Καθημερινή", όπου κάνει μια έκκληση για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλους όσους παίζουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Στην ευθύνη των ΜΜΕ στην παρούσα συγκυρία στέκεται ο Άγγελος Κωβαίος σε άρθρο του στο "Βήμα", περιγράφοντας την τηλεοπτική πρακτική της ενημέρωσης.
Πιο συγκεκριμένα:

Σε άρθρο του με τίτλο "Οι «πολεμικές» ατάκες είναι επικίνδυνες" γράφει, μεταξύ άλλων, ο  Αλέξης Παπαχελάς: 

«Τι θα έλεγα στον πρωθυπουργό; Να μη βλέπει τηλεόραση, να μη διαβάζει εφημερίδες και σάιτ όταν χειρίζεται λεπτές και κρίσιμες υποθέσεις. Να μην ανεβάζει τον πήχυ πάνω από εκεί όπου είναι λογικό και εφικτό. Και να βεβαιωθεί ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν μιλούν παρά μόνον όταν πρέπει. Οι "πολεμικές" ατάκες φέρνουν ίσως σταυρούς, αλλά είναι επικίνδυνες. Γενικά, όταν μπερδεύεις την εξωτερική με την εσωτερική πολιτική χάνεται η μπάλα και γι’ αυτό χρειάζονται πάντοτε οι επαγγελματίες σύμβουλοι και χειριστές, που δουλειά τους δεν είναι να ζυγίζουν το πολιτικό κόστος.

Στον αρχηγό της αντιπολίτευσης θα έλεγα να ρίξει τους τόνους και να μην οδηγήσει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο σπιράλ με κορώνες και μαξιμαλιστικές θέσεις. Εντάξει, μπορεί να έχει δίκιο για κάποιες υπερβολές σε σχέση με την κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εδώ το διακύβευμα είναι δραματικά πιο ζωτικό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ανεύθυνη αντιπολίτευση στα εξωτερικά θέματα μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έχει μπει σε ένα ολισθηρό μονοπάτι.

Σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την ενημέρωση θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι, να καταλαβαίνουμε και να εξηγούμε τα προβλήματα χωρίς υπερβολές και άγνοια βασικών εννοιών». 



Ειδικότερα στο τελευταίο αυτό θέμα, της ενημέρωσης, στέκεται ο Αγγελος Κωβαίος ο οποίος σε άρθρο του σήμερα στο "Βήμα" με τίτλο "Η ευθύνη των ΜΜΕ στην παρούσα συγκυρία", περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο τηλεοπτικό πανηγύρι: 

«... βλέπει κάποιος καθημερινώς ένα νεφελώδες τηλεοπτικό προϊόν, κατά βάση πανομοιότυπο από κανάλι σε κανάλι και με ελάχιστες εξαιρέσεις, απαράλλακτο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εναλλασσόμενα δεκάλεπτα πάνελ, ετερόκλητοι συνομιλητές με αβέβαιη έως ανύπαρκτη επάρκεια, να διαπληκτίζονται για ανεξήγητους λόγους.

Βλέπει κάποιος ανθρώπους, είτε βουλευτές είτε επιστήμονες, να εμπλέκονται σε ανούσιες και άσκοπες συζητήσεις με κραυγάζοντες ασχέτους, κατά κανόνα βουλευτές και παράγοντες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις, παρά παπαγαλίζουν κομματικές γραμμές δίχως αντίκρισμα και περιεχόμενο, διακινούμενες ούτως ή άλλως στα κομματικά non paper και έντυπα.

Λέει ο καθένας την ατάκα του με το απλανές βλέμμα στο υπερέραν της τηλεοπτικής κάμερας, παρέρχεται το δεκάλεπτο και "λυπούμαστε, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Ευχαριστούμε, καλημέρα σας". Με χαμόγελο.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία για την χώρα, η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη. Τα ΜΜΕ και κυρίως τα τηλεοπτικά, οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να κάνουν αυστηρές επιλογές, σε πρόσωπα, θέματα και όρους συζήτησης. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν τεράστια ευθύνη...».

Και προτείνει ο Αλέξης Παπαχελάς στο άρθρο που προαναφέραμε: 
«Καλό είναι να βγάζουμε στον αέρα απόστρατους στρατιωτικούς που ξέρουν για τι μιλούν και δεν ονειρεύονται να εκλεγούν βουλευτές ή να εντυπωσιάσουν το τοπικό τους καφενείο». Και προσθέτει: «Να το πω αλλιώς: Είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας και μια στιγμή που η πατρίδα μπαίνει πάνω από σταυρούς προτίμησης, δημοσκοπήσεις και τηλεθεάσεις»

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου