28 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Σημίτης: Στην Ελλάδα ο δρόμος είναι πολύ πιο δύσβατος

Οι περιπέτειες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, το μέλλον της και τα προβλήματα στην Ελλάδα αποτελούν το επίκεντρο της ανάλυσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε άρθρο του με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατία και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα», στο «Πρώτο Θέμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τη συνδέει με τις βαθιές κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές που αλλάζουν τις σχέσεις αντιπροσώπευσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων με το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και την Κεντροαριστερά.

Για την περίπτωση της χώρας μας ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τον προοδευτικό χώρο, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα:

«Αν η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει τον προσανατολισμό της στις νέες συνθήκες, στην Ελλάδα ο δρόμος είναι πολύ πιο δύσβατος και η έκβαση της προσπάθειας κάθε άλλο παρά δεδομένη».

«Στην Ελλάδα, τις θέσεις εργασίας δεν υπάρχει κίνδυνος να τις καταργήσει μόνο η νέα τεχνολογία, αλλά τις έχει ήδη καταστρέψει μαζικά η δεκαετής κρίση που περάσαμε. Οταν λοιπόν μιλάμε για το μέλλον της εργασίας, τον μισθό και τα κοινωνικά αγαθά, χρειάζεται να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουμε όχι μόνο αυτούς που σήμερα δουλεύουν και πρέπει να προσαρμοστούν, αλλά και τους άνεργους λόγω της ύφεσης. Οι νέοι που πρέπει να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες χρειάζεται ταυτόχρονα να αναπληρώσουν και τις γνώσεις που απαξιώθηκαν με την ανεργία.

Οταν καλούμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, να ξέρουμε ότι χρειάζονται επιπλέον κίνητρα - γιατί ακόμα δεν πρόλαβαν να αποσβέσουν τον εξοπλισμό της προηγούμενης φάσης.

Οταν μιλάμε για σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, να θυμόμαστε ότι πρέπει να αναπληρώσουμε και πολλές ζωτικές κοινωνικές και παραγωγικές υποδομές που εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν λόγω έλλειψης πόρων. Αλλιώς, η Ελλάδα θα αγκομαχά να προσαρμοστεί στην προηγούμενη φάση, όταν οι άλλες χώρες τρέχουν για να μπουν στην επόμενη
».

Στη συνέχεια ο Κώστας Σημίτης αναδεικνύει το γεγονός ότι τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρά οικονομική κρίση, μια άλλη κρίση την περιμένει αλλά και νέες ευκαιρίες . Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει:

«Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από τη μακρά οικονομική κρίση, μία άλλη την περιμένει στο γεωπολιτικό ξέφωτο της Μεσογείου: εντάσεις και απειλές με την Τουρκία, αλλά και νέες ευκαιρίες με τους Βόρειους γείτονες και τους Νότιους φίλους μας.

Για την ελληνική Κεντροαριστερά η εθνική αυτοπεποίθηση ήταν πάντα όρος απαράβατος για να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη κοινωνία και το ίδιο πρέπει και τώρα να διασφαλίσουμε. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτά θεωρούνται δεδομένα.

Εμείς όμως για να ανταποκριθούμε στο σημερινό πλέγμα απειλών και ευκαιριών χρειάζεται να καταβάλλουμε επιπλέον πόρους και προσπάθειες σε σύγκριση με όσα μια άλλη βορειοευρωπαϊκή χώρα πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις νέες τεχνολογίες και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».

Και ο Κ. Σημίτης στο άρθρο του καταλήγει με τα εξής:

«Σε όλα αυτά τα θέματα χρειάζονται τεκμηριωμένες έρευνες, γνώση της εμπειρίας άλλων χωρών που ακολούθησαν σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και συνεχής διάλογος με την κοινωνία για τη διαμόρφωση ενός ρεύματος Αλλαγής. Ετσι μόνο θα πετύχουμε τον στόχο μιας Αυτοδύναμης Ελλάδας».

Πηγή: protothema.gr

1 σχόλιο:

 1. Το όνομά μου είναι Lilian N. Αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη μέρα της ζωής μου λόγω της βοήθειας που μου έδωσε ο Dr.saguru, βοηθώντας με να πάρω πίσω τον πρώην σύζυγό μου με το μαγικό και ερωτικό του ξόρκι. Ήμουν παντρεμένος για 6 χρόνια και ήταν τόσο τρομερό γιατί ο σύζυγός μου με απατούσε πραγματικά και ζητούσε διαζύγιο, αλλά όταν έπεσα στο διαδίκτυο με email του Dr.saguru για το πώς βοήθησε τόσους πολλούς ανθρώπους να πάρουν πίσω τον πρώην τους και βοηθήσει να διορθωθεί η σχέση. και κάνουν τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους. Του εξήγησα την κατάστασή μου και μετά ζήτησα τη βοήθειά του, αλλά προς έκπληξή μου, μου είπε ότι θα με βοηθήσει με την περίπτωσή μου και εδώ τώρα γιορτάζω γιατί ο σύζυγός μου έχει αλλάξει τελείως για τα καλά. Θέλει πάντα να είναι δίπλα μου και δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την παρουσία μου. Απολαμβάνω πραγματικά τον γάμο μου, τι μεγάλη γιορτή. Θα συνεχίσω τις δοκιμές στο Διαδίκτυο γιατί ο Dr.saguru είναι πραγματικά ένας πραγματικός μάστορας. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ SAGURU ΜΕΣΩ EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com ή whatssap +12098373537 Είναι η μόνη απάντηση στο πρόβλημά σας και σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι στη σχέση σας. και το επίσης τέλειο μέσα
  1 ΞΟΡΚΙ ΑΓΑΠΗΣ
  2 WIN EX BACK
  3 ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΡΑΣ
  4 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΡΓΙΚΩΝ
  5 ΟΡΘΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  6 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΟΡΚΙΟ
  7 ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΞΟΡΚΙ
  8 ΞΟΡΚΙΟ ΛΑΧΕΙΩΝ και ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή