16 Ιανουαρίου 2020

Η διχόνοια για τη Λιβύη

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει προκαλέσει διεθνώς τόσες διαφωνίες και προστριβές όσο η Λιβύη. Μόνο που καμία πλευρά δεν μιλά ανοιχτά για τα πραγματικά της συμφέροντα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Εν τω μεταξύ, ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ μεταβαίνει σήμερα αιφνιδιαστικά στη Λιβύη. 

Die Zeit: «Η διχόνοια για τη Λιβύη»

«Όταν το Σαββατοκύριακο έρθουν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες απόψεις από συμμετέχοντες
», γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Η διχόνοια για τη Λιβύη», σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει προκαλέσει διεθνώς τόσες διαφωνίες και προστριβές όσο η Λιβύη. Μόνο που καμία πλευρά δεν μιλά ανοιχτά για τα πραγματικά της συμφέροντα. Η περιπλοκότητα της κατάστασης στη Λιβύη επιτρέπει στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα και τα πετρέλαια της χώρας να διαλέξει τους συμμάχους του κατά το δοκούν. Όταν αρχίσει να ρέει η βοήθεια από το Παρίσι χτυπά την πόρτα του Κρεμλίνου, όταν ο Πούτιν τον πιέζει για εκεχειρία εκείνος ζητά από το Άμπου Ντάμπι διαβεβαιώσεις στήριξης. Λόγω της ισχυρής του θέσης ο Χαφτάρ δεν εξαρτάται μόνο από έναν υποστηρικτή. Ούτε η Ρωσία, ούτε η Γαλλία, ούτε κάποιο αραβικό κράτος είναι σε θέση να του επιβάλει κάτι» αναφέρει η Die Zeit και προσθέτει:

«Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο αφετηρίας της Άγκελας Μέρκελ στη Διάσκεψη. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν θα συμμετάσχουν Σαράτζ ή Χαφτάρ. Ούτως ή άλλως δεν έχει καθοριστική σημασία. Στόχος της καγκελαρίου είναι να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι υποστηρικτές τους και εκείνοι που κινούν τα νήματα εκ του μακρόθεν και στο τέλος να πετύχει μια συμφωνία για μια κοινή ανακοίνωση, πάνω στην οποία να στηριχθεί μια διαδικασία ειρήνευσης».

Εκτάκτως στη Λιβύη ο Γερμανός ΥΠΕΞ 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει σήμερα αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα. Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Χθες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Πηγές: 
Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση:
Απούσα η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου