27 Ιανουαρίου 2020

Νεκρός ο Κόμπι Μπράιαντ σε συντριβή ελικοπτέρου

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυδους τους αναρίθμητους θαυμαστές του, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες για να θρηνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Mamba».

Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν, από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη, συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Αντζελες.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του - και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.


Ο Μπράιαντ μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα

«Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του NBA. Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής».


Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.


Στο γήπεδο των Λέικερς, στο οποίο ο σπουδαίος αθλητής έγραψε ιστορία και όπου διεξαγόταν η μεγάλη γιορτή των Grammy's η θλίψη ήταν έντονη και οι αναφορές στον Κόμπι Μπράιαντ πολλές από το κόκκινο χαλί ως τη σκηνή. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι της εκδήλωσης εμφανίστηκαν συντετριμμένοι ενώ η Αλίσια Κις τραγούδησε στη μνήμη του. Μαζί της στη σκηνή ανέβηκαν και οι Boyz II Men και όλοι μαζί ερμήνευσαν το τραγούδι «It's So Hard to Say Goodbye to Yesterday». 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα δεν συμφωνούν και σε πολλά, αλλά ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.


«Dear Basketball»: Το «αντίο» του Κόμπι Μπράιαντ στο μπάσκετ

Ο αστέρας του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιαντ είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση τον Απρίλιο του 2016, σημειώνοντας 60 πόντους στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, απέναντι στους Γιούτα Τζαζ. «Mamba out» είχε δηλώσει ο ίδιος πριν αφήσει το μικρόφωνο στο παρκέ του Staples Center, αποχαιρετώντας το κοινό των Λέικερς, τη φανέλα των οποίων φόρεσε για 20 χρόνια.

Ο «Black Mamba» είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση τον Νοέμβριο του 2015, με επιστολή του και με αποδέκτη το ίδιο το άθλημα. «Dear Basketball», ανέφερε ξεκινώντας την επιστολή του. Μάλιστα, η επιστολή του Κόμπι Μπράιαντ στο μπάσκετ μετατράπηκε σε animated ταινία μικρού μήκους – σκηνοθεσίας Γκλεν Κιν – η οποία απέσπασε βραβείο Όσκαρ το 2018. 



Η επιστολή του Κόμπι Μπράιαντ στο μπάσκετ

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που άρχισα να τυλίγω σε ρολό τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύθηκα.
Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Από το μυαλό και το σώμα μου, έως το πνεύμα και την ψυχή μου. Σαν εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα, δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από ένα άλλο.
Κι έτσι έτρεξα. Έτρεξα πάνω - κάτω σε κάθε παρκέ μετά από κάθε χαμένη μπαλιά, για εσένα. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου πρόσφερες πολλά περισσότερα.
Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με έκανες να νιώσω.
Έδωσες σε ένα εξάχρονο αγόρι το Laker όνειρό του και για πάντα θα σε αγαπώ γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο μανιωδώς για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου μπορεί να αντέξει την τριβή, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.
Και είμαι εντάξει με αυτό. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις από τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απέμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όλα όσα είχαμε.
Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις τυλιγμένες κάλτσες για μπάλα, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα στο ρολόι. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1...

Πάντα θα σε αγαπώ, Κόμπι».


Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου