25 Ιανουαρίου 2020

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ''BB''

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB από BB-, με θετικές προοπτικές από σταθερές, με την ελληνική οικονομία να απέχει πλέον μόλις δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους. Η θετική προοπτική αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή της πολιτικής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται με σταθερό ρυθμό.

Πλέον η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει χωρίς επιφυλάξεις στα σχέδιά της για έξοδο στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση. Εξάλλου οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018. Τώρα την σκυτάλη των αξιολογήσεων αναμένεται να παραλάβουν οι οίκοι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου και η Moody’s στις 8 Μαΐου. 

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα», ενώ στη δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου... Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της...». 

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου