15 Ιανουαρίου 2020

Απούσα η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η γερμανική καγκελαρία απέστειλε τις προσκλήσεις στους συμμετέχοντες της Συνάντησης Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση. Όμως η Ελλάδα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας προσβάλλονται από την Συμφωνία Τουρκίας και αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έλαβε καμιά πρόσκληση από το Βερολίνο. Βαριά η ευθύνη της κυβέρνησης τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής απαντά η κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥπΕξ, η συμφωνία για την ΑΟΖ δεν συνιστά αντικείμενο της διάσκεψης.
Πιο αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

"Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία και το Κονγκό - αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι "η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα" και καταλήγει: "Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη".

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες που η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου

«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό» σχολίασε το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής. «Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Στ. Πέτσας: Αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018)» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου».

«Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται» καταλήγει ο κ. Πέτσας.


Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου

«Δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση-απάντησή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και ασκεί κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «τουλάχιστον αστεία» τη θεωρία ότι φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη σημερινή Διαδικασία. «Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη στη Λιβύη μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη μιας νέας Διαδικασίας, στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στα μέσα Σεπτέμβρη στο Βερολίνο». 

«Ελπίζουμε», επισημαίνει, «η κυβέρνηση να μην υπονοεί ότι επειδή η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015, που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat τον Δεκέμβριο 2015, αποδυναμώθηκε η θέση της στη διεκδίκηση συμμετοχής την Κυριακή». «Η σημερινή Διάσκεψη, τέσσερα χρόνια μετά, αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες που δεν παραβρέθηκαν το 2015, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό», προσθέτει. Σημειώνει, δε, «μετά λύπης», ότι «η Αλγερία συμμετέχει για πρώτη φορά μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Τυνησία στις 25/12/2019, στην οποία τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη" και "είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει στη Διαδικασία... η Αλγερία"». 


Το στοίχημα της Μέρκελ στη διάσκεψη για τη Λιβύη 
από τη Deutsche Welle

Η συνάντηση κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή του δρόμου προς την ειρήνευση στη χώρα. Μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά με χαμηλές προσδοκίες.

Τελικά παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα η γερμανική καγκελαρία απέστειλε τις προσκλήσεις στους συμμετέχοντες της Συνάντησης Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή 19.01. Τις προσπάθειες για να συγκεντρώσει σε ένα τραπέζι τόσους ετερόκλητους εταίρους ανέλαβε προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία μιλώντας χθες στην Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια διαπραγματευτική λύση στον εμφύλιο της χώρας.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, οι προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση, είναι πολύπλοκα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατηγός Χαφτάρ, που δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον πρόεδρο Μακρόν και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Τι όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τις εργασίες της; Το περίγραμμα έθεσε η ίδια η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας χθες το απόγευμα στην Κ.Ο. «Η Διάσκεψη της Κυριακής για τη Λιβύη χρησιμεύει στο να δεσμεύσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν το υπάρχον εμπάργκο όπλων, το οποίο συνεχώς παραβιάζεται, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση. Στη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου έγινε σαφές» συνέχισε η καγκελάριος, «ότι ξένες δυνάμεις που δρουν στη χώρα εμποδίζουν την επιστροφή στην ειρήνη. Και όσο καιρό μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό στη χώρα από το εξωτερικό, θα συνεχίζονται οι σφαγές και δεν θα επέλθει κάποια πολιτική λύση». 



Γιατί απουσιάζει ο Μητσοτάκης από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη;
από τη Deutsche Welle

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥπΕξ, η συμφωνία για την ΑΟΖ δεν συνιστά αντικείμενο της διάσκεψης την Κυριακή. Παραμένει παρόλα αυτά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής ελληνικής συμμετοχής. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αποφεύγει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το λόγο που δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού να συμμετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη την Κυριακή. Από τις προϋποθέσεις όμως που έχει διατυπώσει το Βερολίνο για μια πρόσκληση προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει επειδή δεν ασκεί κάποια επιρροή στα δρώμενα σε αυτή τη χώρα.

Τα κριτήρια της επιλογής. Συγκεκριμένα, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ των δύο χωρών στη Μεσόγειο δεν συνιστά αντικείμενο της διάσκεψης την Κυριακή. Επεσήμανε δε πως επανειλημμένα η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να χαράζονται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι από δύο κράτη σε βάρος τρίτων. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται ότι τα συμφέροντα της πλήττονται από τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δεν την καθιστούν εμπλεκόμενο μέρος στα εσωτερικά της Λιβύης.

Όπως τόνισε στο ίδιο μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η επιλογή των συμμετεχόντων «είχε ως γνώμονα το αντικείμενο» της διάσκεψης. Και αυτό είναι η συνεννόηση των «διεθνών παραγόντων» που διαδραματίζουν ρόλο στη Λιβύη προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση της ειρήνης. Όπως πρόσθεσε ακόμη, στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και κράτη που «αποδεδειγμένα» θα θελήσουν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απέστειλε τις προσκλήσεις σε συνεννόηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ

Το κριτήριο της επιλογής ήταν ότι τα κράτη και οι οργανισμοί που θα συμμετέχουν την Κυριακή στη διάσκεψη να διαδραματίζουν είτε ανοιχτά, είτε παρασκηνιακά κάποιο ρόλο εντός της Λιβύης. Η Αίγυπτος και οι Ιορδανία για παράδειγμα τροφοδοτούν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με όπλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Από τη Ρωσία, που επίσης στηρίζει τον Χαφτάρ, έχουν έρθει από τον περασμένο Σεπτεμβρίο ως και 1000 μισθοφόροι της παραστρατιωτικής ρωσικής Ομάδας Βάγκνερ.

Η δε πρόσκληση προς την Τουρκία δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αυτό το μήνα έχει στείλει στη Λιβύη 35 στρατιώτες για την εκπαίδευση των δυνάμεων της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian η τουρκική εμπλοκή είναι πολύ μεγαλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στη Λιβύη γύρω στους 2.000 τζιχαντιστές μαχητές που δραστηριοποιούνταν μέχρι τώρα στα μέτωπα της Συρίας, πολεμώντας για τα τουρκικά συμφέροντα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου