30 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών. 


«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: 
- Ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμό στις εμπορικές κινήσεις λόγω του ξεσπάσματος του ιού.
- Αντιτίθεται επίσης στη λήψη περιοριστικών ταξιδιωτικών μέτρων ή μη διεξαγωγής εμπορίου με την Κίνα λόγω του κορωνοϊού.
- Οι δυνατότητες που έχει αναπτύξει η Κίνα στην αντιμετώπιση του ιού πιστεύεται ότι σύντομα θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωσή του.

H κήρυξη εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να πυροδοτήσει συστάσεις για λήψη μέτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος θα είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού διασυνοριακά και η διασπορά του, καθώς και ο περιορισμός των μη αναγκαίων εμπορικών και ταξιδιωτικών κινήσεων, σχολιάζει το Reuters.

Η συντριπτική πλειονότητα των 7.800 κρουσμάτων που έχουν ανιχνευθεί σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα του ΠΟΥ έχουν εντοπισθεί στην Κίνα και συγκεκριμένη την πόλη Ουχάν από όπου και ξεκίνησε ο ιός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την παράνομη αγορά άγριων ζώων. Ωστόσο, 
έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 100 περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε, 
έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στους 170. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.711, αλλά υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου