23 Ιανουαρίου 2020

Τα «Ωραία» της Ημέρας 23.1.2020

Κάποια ωραία στιγμιότυπα από το Νταβός:
«Επανάσταση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης ζήτησε ο Κάρολος στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο.
Αντιπαράθεσή για την κλιματική αλλαγή μεταξύ Γκρέτα Τούνμπεργκ και Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στη Γκρέτα Τούνμπεργκ: Πάρε πρώτα πτυχίο οικονομικών και μετά μιλάμε!
Πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft στο Νταβός να αναδείξει με την ψηφιακή τεχνολογία τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδος. 


«Επανάσταση» για την κλιματική κρίση ζήτησε ο Κάρολος

Εκκλήσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές από τα πιο επίσημα χείλη ακούστηκαν χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με πρωταγωνιστή τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Ο εκπρόσωπος ενός θεσμού συνυφασμένου με τη σταθερότητα και την παράδοση ζήτησε από τους παράγοντες της οικονομίας να προχωρήσουν σε αλλαγές «σε επαναστατικά επίπεδα και με επαναστατικούς ρυθμούς», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης. 

Νταβός, συνάντηση του Καρόλου με την Γκρέτα Τούνμπεργκ 

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης που ελπίζω ότι τώρα είναι πλέον κατανοητή», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος έφθασε στο Νταβός με ηλεκτρική τζάγκουαρ, αντί ελικοπτέρου. «Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και οφείλονται σε εμάς», είπε. 

Αντιπαράθεσή για την κλιματική αλλαγή μεταξύ Γκρέτα και Τραμπ

Η αντιπαράθεσή για την κλιματική αλλαγή μεταξύ της 17χρονης Σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ και του 73χρονου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίστηκε και την Τρίτη στο Νταβός.
«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε η Τούνμπεργκ. «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες», πρόσθεσε η έφηβη ακτιβίστρια, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, λίγο προτού παρακολουθήσει τον προέδρου των ΗΠΑ να εκθέτει το κεντρικό θέμα της ομιλίας του στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε σχεδόν εξ ολοκλήρου 
τα περιβαλλοντικά θέματα. Έκανε λόγο για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ. Αποκάλεσε τους ακτιβιστές για το κλίμα «απαισιόδοξους» και «κληρονόμους των ανόητων μελλοντολόγων του χθες». Ανακοίνωσε όμως ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια υφιστάμενη πρωτοβουλία φύτευσης ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων. 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός

"Η φύτευση των δένδρων δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" ανέφερε η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τραμπ είπε: «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα»!.


Στίβεν Μνούτσιν στη Γκρέτα Τούνμπεργκ: Πάρε πρώτα πτυχίο οικονομικών

Εκεί που φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι στην κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με την Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός, ήρθε σήμερα ένα νέο επικριτικό σχόλιο, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, να υπενθυμίσει ότι η 17χρονη ακτιβίστρια όντως έχει ενοχλήσει την αμερικανική ηγεσία.
Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε χθες η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα στην ομιλία της ενώπιον του Φόρουμ: «Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το "κλιματικό χάος" που δημιουργήσατε», ο Μνούτσιν απάντησε: «Είναι η επικεφαλής οικονομολόγος; ...Αφού σπουδάσει και σπουδάσει Οικονομικά, τότε μπορεί να επιστρέψει και να μας εξηγήσει». 

Και η Γκρέτα απάντησε:
Απάντηση στις συστάσεις του υπουργού Οικονομικών, έδωσε μέσω twitter η Γκρέτα Τούμπεργκ: «Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει κανείς ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν, είπε.
Greta Thunberg ✔@GretaThunberg
My gap year ends in August, but it doesn’t take a college degree in economics to realise that our remaining 1,5° carbon budget and ongoing fossil fuel subsidies and investments don’t add up


Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft στο Νταβός 

Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Brad Smith, ο οποίος του παρουσίασε τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες. 

Συνάντηση Μητσοτάκη - Brad Smith στο Νταβός

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος για να πάρει την απάντηση ότι "αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft".

Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και να υποβάλλει μία πρόταση στην κυβέρνηση. Και πρότεινε την Ολυμπία. Αναμένουμε την συνέχεια, αν υπάρξει. 

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου