18 Ιανουαρίου 2020

Δηλώσεις Ερντογάν σε διαφορετικό πνεύμα από τους στόχους της διάσκεψης του Βερολίνου

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Σε διαφορετικό πνεύμα οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, όσο και το άρθρο του στην Politico. Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς τη «θυμωμένη» Ελλάδα παρατηρεί η Handelsblatt. 

Τα βασικά σημεία του σχεδίου ανακοινωθέντος της διάσκεψης του Βερολίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων την Κυριακή στη διάσκεψη του Βερολίνου δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Πέραν αυτού έχουν προσκληθεί ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ.

Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη

Λίγες ώρες πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο και παρά το προσχέδιο αυτής που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο Τούρκος Πρόεδρος ανεβάζει και πάλι τους τόνους. «Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβέρνησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών», τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος. 

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές είναι σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό του προσχεδίου της διάσκεψης για τη Λιβύη, καθώς ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του σχετικού εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων.

Ερντογάν στην Politico: “Ο δρομος για την ειρήνη στην Λιβύη περνάει από την Τουρκία”

"Στην περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και απειλές", λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην πολιτική επιθεώρηση Politico των Βρυξελλών, παραμονή της Διάσκεψης για τη Λιβύη που συγκαλεί αύριο η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο κ. Ερντογάν προειδοποιεί πως στην περίπτωση αυτή νέα κύματα μεταναστών θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, θα βρούν πρόσφορο έδαφος για να ορθοποδήσουν και πάλι.

Στο άρθρο που έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας -με τίτλο “Ο δρομος για την ειρήνη στην Λιβύη περνάει από την Τουρκία”- λέει πως η Ευρώπη θα κάνει ένα ιστορικό λάθος αν αφήσει την Λιβύη στα χέρια του Χαφτάρ, που τον αποκαλεί "βαρώνο του πολέμου". Ξεδιπλώνει τις θέσεις της χώρας του για το ζήτημα της Λιβύης, αλλά και την οδό που θα ακολουθήσει αύριο στο Βερολίνο. Κατηγορεί την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, αλλά και την Γαλλία για την στάση τους.

Ο κ. Ερντογάν επίσης εξέφρασε τη δυσπιστία του για τον Χαφτάρ. "Δεν είναι αξιόπιστος", είπε, τονίζοντας πως βομβαρδίζει ακόμη την Τρίπολη, ενώ πρόσθεσε πώς ό,τι και να αποφασιστεί στο Βερολίνο εκείνος θα παρακολουθεί στενά τις ακόλουθες πράξεις του Χαφτάρ. Η Άγκυρα ευελπιστεί σε μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση με μια πιθανή οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς να πέσει το καθεστώς Σαράτς με το οποίο έχει υπογράψει και μνημόνιο για καθορισμό των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Handelsblatt: Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς τη «θυμωμένη» Ελλάδα 

Στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της μη πρόσκλησής της στο Βερολίνο αλλά και την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα αναφέρεται η Handelsblatt η οποία, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", παρατηρεί: 

«Από την ελληνική σκοπιά, οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμφυλίου στη Λιβύη και οι αυξανόμενες εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, είναι στενά συνδεδεμένες. Τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία με τον αρχηγό της κυβέρνησης της Λιβύης Αλ Σάρατζ για το διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία αγνοεί την ΑΟΖ της Ελλάδας γύρω από την Κρήτη βάσει της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (…) H EE θεωρεί τη συμφωνία αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και άκυρη. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως 'αντιπαραγωγική και προκλητική' και ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ σε όλες τις αποφάσεις για ειρηνευτική συμφωνία για τη Λιβύη (…)».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt «η διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει μια εκρηκτική δυναμική. Επειδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει για την ίδια το φυσικό αέριο, αλλά επειδή θέλει να εμποδίσει και τις ενέργειες άλλων χωρών στην επίμαχη περιοχή». Αυτές δεν είναι άλλες από τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, παρατηρεί η εφημερίδα.

Τέλος αναφορικά με την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα αλλά και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Handelsblatt σημειώνει: «Στην παρούσα κατάσταση η Αθήνα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με λιβυκούς παράγοντες». Στο πλαίσιο αυτό ο Χάφταρ «ζήτησε στήριξη από την Αθήνα», σημειώνει η HB συμπληρώνοντας ότι ο «επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και αντίπαλος του ηγέτη της Λιβύης αλ Σάρατζ» αυτή τη στιγμή «ελέγχει το 80% της Λιβύης μέχρι έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και μήνες». Η HB αναφέρει επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης «απηύθηνε έκκληση στον Χάφταρ να επιδείξει 'εποικοδομητική στάση' στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr
politico.euDeutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου