17 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκης: Βέτο για Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία

Του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί "εφ’ όλης της ύλης" της επικαιρότητας, και το έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha (και τον Αντώνη Σρόιτερ). Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε: 

Για την επιλογή Σακελλαροπούλου ως ΠτΔ: «Χαίρομαι που η επιλογή που έκανα φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση. Η κα Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία». «Έχει άποψη πολύ ισχυρή για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα όχι απλά με επάρκεια αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω». Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν διέσυρε κανένα θεσμό και ότι ανακοίνωσε την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας νωρίτερα από ότι είχε υποχρέωση να το κάνει.

Για το Μεταναστευτικό: «Αν ήξερα αυτά που γνωρίζω τώρα πριν από 6 μήνες, δεν θα καταργούσα το υπουργείο (Μεταναστευτικής Πολιτικής). Εξ ου και έσπευσα να το επανασυστήσω», ανέφερε κάνοντας λόγο για επιχειρησιακές δυστοκίες όχι στη χάραξη αλλά στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης που τόνισε ότι είναι η σωστή. «Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση. Ο κ. Μηταράκης θα είναι για το εσωτερικό και ο κ. Κουμουτσάκος για το εξωτερικό. Ο σχεδιασμός μας είναι διαφορετικός από της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που παράγει πολύ πολιτική, όπου εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις, με θάρρος διορθώνονται», σημείωσε.

Για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκληθήκαμε και επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι επικοινώνησε με την Καγκελάριο Μέρκελ ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε: «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».

Για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ: «Στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, η πρόθεσή μας είναι αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση κοινή συναινέσει, γιατί να μην καταλήξουμε να λυθεί νομικά με προσφυγή στη Χάγη; Το λέμε με τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα θέματα να συζητήσουμε» και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».


Για την ασφάλεια των πολιτών: Για το θέμα της ασφάλειας και της κατάστασης στα Εξάρχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ότι η Αστυνομία δεν έμπαινε γιατί ήταν περιοχή γκέτο. «Αυτό άλλαξε. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι αυτό που συνέβη στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο και πως αυτός που πετάει τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο το κάνει με πρόθεση να τραυματίσει ή να σκοτώσει. «Ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές. Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι κακούργημα. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την κρίση. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης». «Μου έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για τους τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο» πρόσθεσε.

Για την οικονομία: Δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως «θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020». Επ αυτού είπε ότι είναι άδικος φόρος και «πιστεύω ότι μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως». Για την ανάπτυξη εκτίμησε ότι θα είναι στο 3% και πως η κυβέρνηση πιστώνεται ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: 


Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μας είπε ότι: 
Δεν κατάλαβε ούτε ότι διέσυρε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν κατάλαβε ότι εκθείασε τα προσόντα της κας Σακελλαροπούλου, τα οποία όμως δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να την ψηφίσει για Πρόεδρο του ΣτΕ.
Δεν κατάλαβε τι είναι η προσφυγική κρίση και ότι εάν είχε καταλάβει δε θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Δεν κατάλαβε το πρόβλημα των Εξαρχείων που θα έλυνε σε έναν μήνα, για να φθάσουν έξι μήνες μετά οι κάτοικοι να καταγγέλλουν έξαρση της εγκληματικότητας με ανοχή της Αστυνομίας. Δεν κατάλαβε τίποτα για την παραβίαση του οικιακού ασύλου, τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι της.
Δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού έχει τόσο καλές συμμαχίες, και γι’ αυτό φυσικά φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο.
Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα...
».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου