21 Ιανουαρίου 2020

Νταβός: Από την Γκρέτα μέχρι τον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

Η αντιπαράθεσή για την κλιματική αλλαγή μεταξύ της 17χρονης Σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ και του 73χρονου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίστηκε και σήμερα στο Νταβός. 

«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε η Τούνμπεργκ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι. «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες», πρόσθεσε η έφηβη ακτιβίστρια, στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τον 73χρονο πρόεδρο.

Σχετική ανάρτησή της στο twitter:
Greta Thunberg @GretaThunberg
“Our house is still on fire. Your inaction is fueling the flames by the hour. And we are telling you to act as if you loved your children above all else.” Here is my full speech at the World Economic Forum in #Davos in print. https://nytimes.com/2020/01/21/climate/greta-thunberg-davos-transcript.html?searchResultPosition=1


Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε για άμεσο τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, λίγο προτού παρακολουθήσει τον προέδρου των ΗΠΑ να εκθέτει το κεντρικό θέμα της ομιλίας του στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο.

Σε μια διάσκεψη όπου τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται υπό το φως των προβολέων, ο Ντόναλντ Τραμπ τα απέφυγε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Έκανε λόγο για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναφερθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποκάλεσε τους ακτιβιστές για το κλίμα «απαισιόδοξους» και «κληρονόμους των ανόητων μελλοντολόγων του χθες». Ανακοίνωσε όμως ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια υφιστάμενη πρωτοβουλία φύτευσης ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σε μια προφανή επίπληξη του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε πως η φύτευση δένδρων δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ο Τραμπ είπε: «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα».

Η Τούνμπεργκ απάντησε κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις και υποσχέσεις» των παγκόσμιων ηγετών. «Λέτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν... μην είστε τόσο απαισιόδοξοι και στη συνέχεια τίποτα, σιωπή».

Νωρίτερα η Τούνμπεργκ κάλεσε από το 
Νταβός τους ηγέτες του κόσμου να ακούσουν τους νεαρούς ακτιβιστές. «Δεν μπορώ να παραπονεθώ ότι δεν έχω ακουστεί», είπε, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η επιστήμη και η φωνή των νέων ανθρώπων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά θα έπρεπε να είναι» είπε.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

Σχετικές αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου