17 Ιανουαρίου 2020

Επέβαλε ο Ερντογάν να μην προσκληθεί η Ελλάδα στο Βερολίνο;

Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο οφείλεται σε πιέσεις του Ερντογάν σύμφωνα με τη Bild, κάτι που όμως διαψεύδει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Τρομερός γείτονας» κατά το Spiegel η Τουρκία για την Αθήνα, «υλικό διαπραγμάτευσης» για τον Ερντογάν οι Σύροι πρόσφυγες. Εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις σήμερα του στρατηγού Χαφτάρ με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διάσκεψη Κορυφής στο Βερολίνο τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεν είναι στραμμένα προς τη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά την ελληνική, με την παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ και τις επαφές με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους. Το ερώτημα είναι "γιατί δεν προσκλήθηκε η Αθήνα σε αυτήν τη διάσκεψη;"

Bild: Ο Ερντογάν επέβαλε να μην προσκληθεί η Ελλάδα

από τη Deutsche Welle

Αίφνης η εφημερίδα Bild διατυπώνει στο σημερινό της φύλλο την δική της εκδοχή. Διαβάζουμε από το σχετικό άρθρο: «Εκπρόσωποι από δέκα χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι, εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μην συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Σε σχετική ερώτηση της Bild, εκπρόσωπος της γερμανικής απάντηση ανέφερε ότι (ο κατάλογος προσκλήσεων) προσανατολίστηκε στο αντικείμενο της διάσκεψης».

Και η εφημερίδα 
Bild παρατηρεί: «Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, που διαθέτει επιρροή, προσγειώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα και έχει σήμερα εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση». 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδει το
 δημοσίευμα της Bild
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι' αντιπροσώπων».

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω - οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild η οποία διερωτάται αν ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην Καγκελάριο προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε την λίστα συμμετεχόντων. «Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Ζάιμπερτ και εξήγησε ότι «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη
».

Συνάντηση Χαφτάρ με Δένδια στην Αθήνα

Συναντήσεις Χαφτάρ με Μητσοτάκη - Δένδια στην Αθήνα
από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. 


Το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στη Βουλή διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Προσερχόμενος, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρει η kathimerini.gr, ο ισχυρός άνδρας τη ανατολικής Λιβύης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο στρατάρχης Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάραζ (κυβέρνηση της Τρίπολης - Τουρκίας ) είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε. ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ. 

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας». 

Διαπραγματευτική μάζα για τον Ερντογάν οι Σύροι πρόσφυγες

Spiegel: Τουρκία, «ο τρομερός γείτονας» 
από τη Deutsche Welle

«Ο τρομερός γείτονας». Είναι ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην Τουρκία και τα προβλήματα που προκαλεί στον νατοϊκό εταίρο της, την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στις απειλές που εκσφενδονίζει ο τούρκος πρόεδρος για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να μην απομείνει στη χώρα καμιά άλλη δυνατότητα από το να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως έκανε σαφές πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι ριψοκίνδυνη» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην προσφυγική πολιτική θέτει η Άγκυρα την γείτονα χώρα εδώ και μήνες υπό πίεση. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες στην επικράτειά της βρίσκονται 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ως υλικό διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν πρόβλημα, ασκώντας για παράδειγμα κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο συριακό, όπως έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν στο παρελθόν, θα φροντίσει ώστε και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες να ξεκινήσουν για την Ελλάδα». 

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται το ότι η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από του Ευρωπαίους. Δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Λιβύης παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο προσφυγικό η Αθήνα επιθυμεί την στήριξη από την Ευρώπη. 

Πηγές: Deutsche Welle , kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου