29 Ιανουαρίου 2020

Το μικρότερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Ένα χρυσό νόμισμα τόσο μικρό που θα πρέπει να κοιτάξετε πολύ προσεκτικά και με μεγεθυντικό φακό για να δείτε τον Άλμπερτ Αινστάιν να… δείχνει τη γλώσσα του, δημιουργήθηκε από το νομισματοκοπείο της Ελβετίας. 

Η κρατική Swissmint ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως, με διάμετρο 2,96 χιλιοστών, πρόκειται για το μικρότερο χρυσό νόμισμα του κόσμου.

Το νόμισμα έχει βάρος 0,063 γραμμάρια σύμφωνα με το Associated Press, ενώ η ονομαστική του αξία ανέρχεται στο ένα τέταρτο του ελβετικού φράγκου (περίπου 0,24 ευρώ).

Συνολικά έχουν κοπεί μόλις 999 τέτοια νομίσματα και, όπως ανακοίνωσε η Swissmint, κάθε ένα εξ αυτών θα πωλείται αντί 199 ελβετικών φράγκων, μαζί με έναν ειδικό μεγεθυντικό φακό.

Γιατί εμφανίζει το νόμισμα τον Άλμπερτ Αϊνστάιν; 

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε μεν στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας, αλλά σπούδασε στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, στην Ελβετία, όπου και ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στη Φυσική. 

Το σπίτι του Άλμπερτ Αϊνστάιν στην Βέρνη, στον κεντρικό δρόμο Kramgasse

Μετά την αποφοίτησή του, το 1900, πήρε την ελβετική υπηκοότητα, εργάστηκε για λίγο ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών 
στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της ΕλβετίαςΕκεί, όσο ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης, ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr και Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου