18 Ιανουαρίου 2020

Cartoons for Future: Μια έκθεση για το κλίμα

από τη Deutsche Welle

Cartoons for Future

Στην Τουρκία φιλοξενείται αυτές τις μέρες η περιοδεύουσα έκθεση «Cartoons for Future». Φυσικά στο πνεύμα του γνωστού παγκόσμιου μαθητικού κινήματος «Fridays for Future». Στη φωτογραφία ένα κολάζ της Μόνα Λίζα και της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ από τον γερμανό σκιτσογράφο Μπερντ Πόλεντς.

«Clean the world» 

Την έκθεση έφερε στην Τουρκία η σκιτσογράφος Μενεξέ Καμ η οποία υπογράφει και την παραπάνω γελοιογραφία υπό τον τίτλο «Clean the world». Έκπληκτος ο πελαργός με τα σκουπίδια που μεταφέρει το κοράκι.

Δύσκολες ισορροπίες

Στο σκίτσο του τούρκου καλλιτέχνη Μπουράκ Εργκίν ο άνθρωπος επιχειρεί μια δύσκολη ακροβασία μεταξύ τεχνολογίας και οικολογίας. Ο Εργκίν γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1975. Τα έργα του έχουν αποσπάσει επανειλημμένως εθνικά και διεθνή βραβεία.

Πολύ αργά; 

Η νεαρή σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμβολο του μαθητικού κινήματος για την προστασία του κλίματος Fridays for Future, κινδυνεύει να πνιγεί σε ένα σκίτσο του Αυστριακού Μάριαν Καμένσκι. Το μήνυμα: Η παγκόσμια «εξέγερση» έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Ωραία θέα 

Τουρισμός με κάθε τίμημα; Το ζευγάρι σε μια σέλφι με φόντο το ηλιοβασίλεμα, αλλά πάνω σε βουνά σκουπιδιών…





Θαλάσσιο νεκροταφείο

Η έκθεση δεν πραγματεύεται μόνον την κλιματική αλλαγή. «Βγείτε έξω, το νεκροταφείο δεν είναι για παιχνίδια», φωνάζει η μαμά στα παιδιά, σε ένα σκίτσο που παραπέμπει στον τραγικό θάνατο του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε το 2015 στις τουρκικές ακτές.

Καημένε κόσμε 

Πολλές καρικατούρες της έκθεσης είναι αφιερωμένες στα πλαστικά σκουπίδια που «πνίγουν» τις θάλασσες και τον «απεγνωσμένο» πλανήτη του σκίτσου.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Η καρικατούρα αυτή αποτυπώνει εύστοχα τη δύσκολη μοίρα εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών. Ο νέος γι΄ αυτούς κόσμος δεν επιφυλάσσει πάντοτε ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου