1 Ιουνίου 2020

Αμμοθίνες, η Σαχάρα της Λήμνου!

Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, 3 χιλιόμετρα πάνω απ' το χωριό Κατάλακος και κοντά στην παραλία Γομάτι, απλώνονται οι περίφημες Αμμοθίνες σε μια έκταση 70 περίπου στρεμμάτων. Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και αλλόκοσμο τοπίο, που προσελκύει ολοένα και περισσότερους λάτρεις των αξιοπερίεργων της φύσης. Είναι εξάλλου η μοναδική έρημος της Ευρώπης!

Οι Αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου σε παράκτιες περιοχές. Η άμμος που υπάρχει στην ακτή παρασύρεται από τον άνεμο και την αντικαθιστά η άμμος που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία. 



Αποτελούν σημαντικούς αλλά και ευαίσθητους οικότοπους, με ανθεκτικά φυτά και ζώα που προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος. Προστατεύονται μάλιστα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ "για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας". 


Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων βουνών από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα.


Η ελάχιστη βλάστηση αποτελείται από όμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου, ενώ περιμετρικά υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση, λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αστυφίδες, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές.


Λέγεται μάλιστα, πως τα γυρίσματα της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου, και συγκεκριμένα οι σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο, έχουν γίνει στις Αμμοθίνες της Λήμνου! 

Σε κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία Γομάτι.

Πηγές: mylemnos.grkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου