31 Μαΐου 2020

O Τραμπ θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα Antifa

Την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το αντιφασιστικό κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Antifa", το οποίο βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την σχετική ανακοίνωση στο Twitter, ρίχνοντας λαδι στην ήδη «φουντωμένη» φωτιά που καίει από την οργή του πλήθους εναντίον του ρατσισμού και της υπέρμετρης αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών. 


Donald J. Trump✔@realDonaldTrump
The United States of America will be designating ANTIFA as a Terrorist Organization.
7:23 μ.μ. - 31 Μαΐ 2020


Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το FBI έχει επιφορτισθεί με την ταυτοποίηση των οργανωτών των ταραχών.

«Η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa και άλλες παρόμοιες οργανώσεις...συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια».

Το Antifa είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας που αντιτίθεται έντονα στους νεοναζί, τον φασισμό, τους λευκούς υπερασπιστές και τον ρατσισμό. Τα μέλη του αντιτίθενται σε όλες τις μορφές ρατσισμού και σεξισμού και σε ό, τι θεωρούν ως εθνικιστικές, αντι-μεταναστευτικές και αντι-μουσουλμανικές πολιτικές, τις οποίες έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Hδη από το Σάββατο, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τα μέλη του ακροαριστερού κινήματος «δειλούς ακροαριστερούς παλαβούς που τριγυρνούν και χτυπούν ανθρώπους στο κεφάλι με ρόπαλα του μπέιζμπολ» και είχε ρίξει σε αυτούς όλη την ευθύνη για τις βίαιες ταραχές των τελευταίων ημερών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. 

Donald J. Trump✔@realDonaldTrump
It’s ANTIFA and the Radical Left. Don’t lay the blame on others!
6:54 μ.μ. - 30 Μαΐ 2020 

Με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας που κατάφεραν να ελέγξουν χθες το βράδυ την κατάσταση στην Μινεάπολις. «Οι αναρχικοί υπό την ηγεσία κυρίως του Antifa ελέγχθηκαν γρήγορα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον δήμαρχο από την πρώτη νύκτα και δεν θα είχε υπάρξει πρόβλημα». Αναφερόταν στο Τζέικομπ Φρέι, τον δημοκρατικό δήμαρχο της Μινεάπολις, από όπου ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον δήμαρχο «ριζοσπάστη αριστερό». 



Επεκτείνονται οι ταραχές 

Οι βίαιες ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη κατά την σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την νύχτα στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του Φλόιντ, πυρπολώντας περιπολικά οχήματα και καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα.

Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε σήμερα το πρωί κοντά σε ένα καμένο αυτοκίνητο στη Μινεάπολη. Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί και έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του -, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

Στην Ευρώπη το κίνημα "I can't breathe". Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου και του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους οργισμένους διαδηλωτές στις ΗΠΑ που διαδηλώνουν εδώ και μέρες με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόιντ.

Πηγές: kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Ταραχές στις ΗΠΑ μετά τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόϊντ στη Μινεάπολη
Σε Σκίτσα: «I can't breathe»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου