5 Αυγούστου 2020

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες

(upd) Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Σε πέντε ανέρχονται συνολικά οι Ελληνες που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη Βηρυτό, οι δύο εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση. Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες». 

Νωρίτερα γράφαμε: 

Τουλάχιστον 100 νεκροί είναι ο απολογισμός των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν χθες Τρίτη το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν και σήμερα να αναζητούν επιζώντες. Παράλληλα γίνεται λόγος για σχεδόν 4.000 τραυματίες. Οι λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς. 


Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. 

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.


Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές. Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός με τους σεισμολόγους να χαρακτηρίζουν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός. «Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας. 


Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων έφθασε αργά χθες τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ - το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο - δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 6.000. Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι, βάσει των τελευταίων στοιχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τεράστια έκρηξη, που κατέστρεψε πριν από μία εβδομάδα συνοικίες της Βηρυτού, στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 6.000, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας σήμερα. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 160 νεκρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή