7 Μαΐου 2021

Τα υπέρ και κατά της άρσης της πατέντας εμβολίων

Η αμερικανική πρόταση έβαλε σε τροχιά έναν υπαρξιακό διάλογο: Θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας η υποχρεωτική άρση των πατεντών; Οι απόψεις διίστανται. Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στην Πορτογαλία.

Από δυο δημοσιεύματα σε "Deutsche Welle" και "Καθημερινή":

Άρση της πατέντας εμβολίων: Υπέρ και κατά

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τότε που η εντεταλμένη των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου ανακοίνωσε με επιδεικτική αποφασιστικότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων για εμβόλια κατά του κορωνοϊού και «βυθίστηκαν» οι μετοχές φαρμακευτών εταιριών στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή της Biotech για παράδειγμα έχασε 12% από την αξία της. Αντίθετα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης ως «ιστορική απόφαση». Αντικρουόμενες απόψεις διατυπώθηκαν και σε επίπεδο πολιτικών αξιωματούχων.

Το ερώτημα είναι κρίσιμο: Βοηθά το στοίχημα ταχύτερης καταπολέμησης επιδημιών, όπως του κορωνοϊού, η υποχρεωτική άρση πατεντών για εμβόλια; Η Έλλεν Χούν, διευθύντρια της οργάνωσης κοινής ωφελείας Medicines Law & Policy υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εμβολίων βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι εκεί δυνατότητες. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, «ταξιδεύει» σε όλον τον πλανήτη. Η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι παγκόσμια και βασισμένη στην παγκόσμια αλληλεγγύη. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο».

Οι αντιρρήσεις στην κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων προέρχονται, όπως ήταν αναμενόμενο, από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα στην αύξηση ούτε μιας δόσης εμβολίου. Εξηγούν ότι παραγωγή εμβολίων είναι μια περίπλοκη υπόθεση και ο κόσμος αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες παραγωγοί εμβολίων και φαρμακευτικών εταιρειών δρουν για να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων. Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και επαυξάνει ο Χαν Στόϊτελ, επικεφαλής του Συνδέσμου Παραγωγών Φαρμάκων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ο εξαναγκασμός στην κατάργηση των πατεντών. Είναι η υπάρχουσα απαγόρευση εξαγωγών από τις ΗΠΑ συσκευών και άλλων μέσων που χρειαζόμαστε για την παραγωγή μας εδώ στη Γερμανία. Σε αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει η υποχρεωτική άρση των πνευματικών δικαιωμάτων». Ο φαρμακευτικός κλάδος πάλι υποστηρίζει ότι οι εταιρείες εξασφαλίζουν τα κέρδη τους αργότερα από την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που δίνει το κίνητρο στην έρευνα να κάνει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Οργανώσεις βοήθειας από την άλλη βλέπουν το πρόβλημα μέσα από άλλη οπτική γωνία, αυτή της άνισης κατανομής εμβολίων στον κόσμο. Η γερμανική οργάνωση «Ψωμί για τον Κόσμο» επισημαίνει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ένας στους τέσσερεις έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ενώ στις φτωχότερες χώρες μόνο ένας στους δεκαπέντε. «Αυτή η ανιστότητα καθιστά σαφές ότι χρειαζόμαστε επειγόντως παραγωγή περισσότερων εμβολίων και άρση των πνευματικών δικαιωμάτων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις» υποστηρίζει η οργάνωση.

Αντρέας Ρόστεκ-Μπουέτι
Πηγή: Deutsche Welle 

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Πατέντες εμβολίων: Ευρω-έριδες για τα πνευματικά δικαιώματα

Έριδες στο εσωτερικό της Ε.Ε. έχει προκαλέσει η πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων, ώστε να γενικευθεί η παραγωγή των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού και να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό οι κάτοικοι του πλανήτη.

«Τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορεί να συνιστούν εμπόδιο στον τερματισμό της Covid-19 και στην ίση και παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια», ανέφερε ανεπίσημη ενημέρωση που διένειμε το βράδυ της Πέμπτης η ισπανική κυβέρνηση. Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στην Πορτογαλία, χωρίς να αναμένεται η διαμόρφωση κάποιας κοινής στάσης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων μετά το πέρας της.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση των ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει χθες ότι η άρση της προστασίας των πατεντών θα προκαλούσε «σφοδρές επιπλοκές» στην παραγωγή των εμβολίων.

Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έως πρόσφατα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε χθες ότι «οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Θετικός εμφανίστηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη διαφωνία του μετά την πρόταση Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, που υπογράμμισε ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις υπάρχουσες μονάδες.

Παρέμβαση Μισέλ Λίγο αργότερα παρενέβη μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την έμμεση κριτική προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων».

Το θέμα της άρσης προστασίας των πατεντών και της ινδο-νοτιοαφρικανικής πρότασης «θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «υποστηρίζει τον “τρίτο δρόμο” που προωθεί η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα για τη διάθεση των εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα». Ο «τρίτος δρόμος» αφορά την εθελοντική μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μέσω της COVID-19 Technology Access Pool του ΠΟΥ.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου