6 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ζελένσκι καθοδηγεί την ΕΕ;

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία επιστρέφουν στην ίδια. Γίνονται μπούμερανγκ!

Μια άποψη του Μιχάλη Ψύλου στη Ναυτεμπορική στη συνέχεια (απόσπασμα):

(...) Το σίγουρο είναι ότι αυτό που προεξοφλούσαν πολλοί - πώς με τις κυρώσεις όλα αυτά θα συνέβαιναν στη Ρωσία - συμβαίνουν στην ΕΕ. Αντί να είναι το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και να υπάρχουν τεράστιες ουρές στις ρωσικές τράπεζες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, συμβαίνει το αντίθετο. Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον πιο σκληρό χειμώνα εδώ και δεκαετίες χωρίς να φταίνε. Ο πληθωρισμός τρώει τα εισοδήματά τους και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τετραγωνίσουν τον δημοσιονομικό κύκλο για να βρουν χρήματα να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. (...)

Ουδείς αμφιβάλει ότι ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη. Αλλά αυτή δεν είναι και η «λογική» κάθε πολέμου; Η υιοθέτηση κάθε μέσου για την ήττα του αντιπάλου; Ουδείς υιοθετεί αυτή την λογική, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα!

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να συνεχιστεί στην ΕΕ μια πολιτική business as usual. Και πολύ περισσότερο να αφήνουμε τον …Βολοντιμίρ Ζελένσκι να βάζει την γραμμή που θα ακολουθήσει η ΕΕ. Ο Ουκρανός πρόεδρος στο μήνυμά του το Σάββατο το βράδυ κάλεσε την ΕΕ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για να αυξηθεί η πίεση στη Μόσχα προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία του Ζελένσκι, αλλά στον πόλεμο αυτό πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Την οποία ο ίδιος ούτε καν συζητάει, υπό την πίεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Δεν μπορεί ο πόλεμος να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Ούτε φυσικά ο Ζελένσκι να καθοδηγεί την Ευρώπη . Δυστυχώς προς την άβυσσο…

Η Ρωσία συσσωρεύει τεράστια έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων
από δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους έξι μήνες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές, υποδεικνύει έρευνα ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και καλεί να υιοθετηθούν αποτελεσματικότερες κυρώσεις.

«Η ανάφλεξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι τα τρέχοντα έσοδα της Ρωσίας είναι πολύ πάνω από εκείνα προηγούμενων ετών, παρά τις μειώσεις των εξαγόμενων ποσοτήτων», υπογραμμίζεται στο κείμενο του Κέντρου έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα (Centre for research on energy and clean air, CREA), με έδρα τη Φινλανδία.

Οι τιμές του αερίου απογειώθηκαν φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, ενώ αυτές του πετρελαίου ανέβηκαν πολύ στις αρχές του πολέμου, αν και έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.

«Εκτιμάμε ότι οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων εισέφεραν 43 δισεκατομμύρια ευρώ στον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, βοηθώντας να χρηματοδοτηθούν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Οι υπολογισμοί τους αφορούν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, από την 24η Φεβρουαρίου ως την 24η Αυγούστου. Την υπό εξέταση περίοδο, το CREA λογαριάζει ότι ο κυριότερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (έναντι 85,1 δισεκ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα και την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου