6 Σεπτεμβρίου 2022

Σκίτσα: Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Λιζ Τρας, η νέα αρχηγός των συντηρητικών και από σήμερα νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Εδώ, σε 6 σκίτσα από τους Βρετανούς σκιτσογράφους Ben Jennings, Dave Brown και Peter Brookes: 

Αριστερά: Η Λιζ Τρας στην πρωθυπουργική κατοικία, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Σκίτσο του Ben Jennings. Ben Jennings @BJennings90
#LizTruss #NewPrimeMinister

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας, η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση. Η μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική μάχη των Τόρις, λαμβάνοντας το 57,4% των ψήφων στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας που προηγήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, και έτσι γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι. 

Πάντα με ακεραιότητα! Σκίτσο του Dave Brown: 

Η Λιζ Τρας, που θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ ανέλαβε την εξουσία σήμερα Τρίτη, αφού επισκέφθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο Μπάλμοραλ και έλαβε την εντολή να σχηματίσει την κυβέρνησή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια εμφάνιση της Λιζ Τρας. Σκίτσο του Peter Brookes:
·@TheTimes. She knows if she shows up she’ll be shown up….#LizTruss 

Μια πολιτικός με μακρά πορεία και… χαμαιλεοντικές τάσεις, η Λιζ Τρας, που ξεκίνησε από τα κεντροαριστερά (ως πρόεδρος της νεολαίας των Liberal Democrats στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) προτού μετακινηθεί στα δεξιά, και από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του Remain (πριν από το δημοψήφισμα του 2016) προτού μετακινηθεί στην ευρωσκεπτικιστική αντίπερα όχθη του Leave (μετά το δημοψήφισμα).

Η επιστροφή του ... Μπόρις Τζόνσον! Σκίτσο του Peter Brookes:
My cartoon Saturday @TheTimes. Aaaaaaaaargh! Not that she’ll prove to be any better a PM. #BorisJohnson #LizTruss

Στις πρώτες της δηλώσεις η νέα ηγέτιδα των Τόρις αποκάλεσε φίλο της τον Μπόρις Τζόνσον και δεν παρέλειψε να πλέξει και το εγκώμιο του απερχόμενου πρωθυπουργού τον οποίο ευχαρίστησε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον απερχόμενο ηγέτη μας, τον φίλο μου, Μπόρις Τζόνσον. Μπόρις, έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Έφερες το εμβόλιο και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε θαυμάζουν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», δήλωσε χαρακτηριστικά η 47χρονη νέα πρωθυπουργός.

Μέσα και έξω με τον Μπόρις Τζόνσον! Σκίτσο του 
Ben Jennings:
#NewPrimeMinister
This weekend's @theipaper cartoon

Στις πρώτες δηλώσεις της έπειτα από την ανακοίνωση της νίκης της, η 47χρονη διεμήνυσε πως «πρόκειται να κυβερνήσει σαν Συντηρητικός» υλοποιώντας όσα είχε υποσχεθεί η παράταξη των Τόρις στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019. 

Ο σύντομότερος δρόμος για το πουθενά! Σκίτσο του Dave Brown:

Η Τρας ανέβηκε στις τάξεις των Τόρις ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε ηλικία επτά ετών, υποδύθηκε τη Θάτσερ στο σχολείο της. Τριάντα εννέα χρόνια μετά, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σιδηράς Κυρίας και γίνεται ηγέτης και πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

Πηγή: Σκίτσα από αναρτήσεις των σκιτσογράφων στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου