15 Σεπτεμβρίου 2022

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 15.9.2022

Τον "βαραίνει" η "ειδική επιχείρηση" (special operation) στη Ουκρανία τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την σημερινή τους συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν του λέει: "Από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, έχεις πάρει κιλά!" (You 've put on weight!). Σκίτσο από τον KAL (Kevin Kallaugher) στο "The Economist".

Το σύντομο ρεπορτάζ:
Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα την πρώτη, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες (πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), μεταξύ τους συνάντηση στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται εκεί το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή ηγετών από συνολικά περίπου 15 χώρες. 
H Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» («One China policy») ενάντια στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν, είπε ο Ρώσος ηγέτης, ενώ υποστήριξε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» που έχει κρατήσει η Κίνα στο ουκρανικό.
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Για τον Κινέζο ηγέτη, η σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι μια ευκαιρία εκείνος να επιδείξει την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η Κίνα σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου