29 Σεπτεμβρίου 2022

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 29.9.2022

Το «πινγκ πονγκ» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τις ευθύνες για τις διαρροές 
φυσικού αερίου στους αγωγούς "Nord Stream" και το πιθανό σαμποτάζ, συνεχίζεται. Οι Ρώσοι λένε ότι δεν το έκαναν αυτοί, οι Αμερικανοι το ίδιο. Ποιός το έκανε; Τα ψάρια! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή".

Το σύντομο ρεπορτάζ:
Διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι οποίες έκαναν λόγο – ευθέως ή εμμέσως – για σαμποτάζ στους αγωγούς (χωρίς να κατονομάσουν τη Μόσχα ως υπεύθυνη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, θέτει στο κάδρο τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».
Η σουηδική ακτοφυλακή έχει εντοπίσει και τέταρτη πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream αυτή την εβδομάδα. Αρχικά είχε γίνει λόγος για μια διαρροή στον Nord Stream 2, ακολουθούμενη από δύο ζημιές στον Nord Stream 1. Εκτιμάται ότι οι βλάβες που έχουν υποστεί οι αγωγοί τους καθιστούν μη λειτουργικούς για πολύ μεγάλο διάστημα. Οι δύο από αυτές τις τέσσερις τρύπες βρίσκονται στην AOZ της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική και έχει ανακοινώσει ότι υποψιάζεται δολιοφθορά.
Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι διαρροές στο Nord Stream μοιάζουν με «τρομοκρατική ενέργεια». «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζητώντας εκ νέου «επείγουσα έρευνα».
Επικαλούμενο τρεις πηγές, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρατήρησαν πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια σε όχι μακρινή απόσταση από τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή του CNN, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του NATO στην περιοχή.
Πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου