19 Σεπτεμβρίου 2022

Eλαιόλαδο: Η ξηρασία ανεβάζει κι άλλο τις τιμές

Τεράστια προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης έχει προκαλέσει η ξηρασία, που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Έως τις αρχές Αυγούστου, οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων προκάλεσαν μεγάλη ξηρασία στα δύο τρίτα των καλλιεργήσιμων εδαφών με ελιές της Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.

Ιδιαίτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ισπανίας, της μεγαλύτερης στον κόσμο παραγωγού ελαιόλαδου, που εκπροσώπησε πέρυσι περισσότερο από τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας προσφοράς. Η Κάιλ Χόλαντ, αναλύτρια σε θέματα αγροτικής παραγωγής της εταιρείας δεδομένων για εμπορεύματα Mintec, αναμένει δραματική μείωση, της τάξης του 33% έως 38%, στη σοδειά ελαιόλαδου της Ισπανίας που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Ήδη, οι καταναλωτές πληρώνουν πιο ακριβό το ελαιόλαδο, με τις τιμές λιανικής στις χώρες της Ε.Ε. να έχουν ενισχυθεί 14% από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, με παραγωγούς και αγοραστές να δηλώνουν στο CNN Business ότι το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. «Η ξηρασία ήταν υπερβολική. Κάποια δέντρα θα δώσουν πολύ λιγότερους καρπούς, ορισμένα και καθόλου. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι υπερβολικά χαμηλά», αναφέρει η Χόλαντ.

Πρόκειται για πραγματικό σοκ για μια βιομηχανία απόλυτα εξαρτημένη από τον προβλέψιμο κύκλο ζωής για τα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί ήταν συνηθισμένοι σε μεγάλες διακυμάνσεις της σοδειάς σε μια περίοδο 24 μηνών, όμως η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές. Η παραγωγή της ελιάς είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τον χρόνο: Τα δέντρα αρχίζουν να βγάζουν βλαστούς τον Μάρτιο, για να μεγαλώσουν και να ανθίσουν τον Μάιο, με τις ελιές να ωριμάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προτού αρχίσει η συγκομιδή το φθινόπωρο. Η Ανδαλουσία στη νότια Ισπανία, που προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ελαιόλαδου, έχει συνηθίσει σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου, όχι όμως τον Μάιο, όταν οι βλαστοί αρχίζουν να ανθίζουν.

Οι Ισπανοί παραγωγοί αναμένουν να πωλήσουν το φετινό λάδι τους στα 4 ευρώ το κιλό, που σημαίνει αύξηση 30% από πέρυσι. Το πόσο άσχημη, ωστόσο, θα είναι η φετινή σοδειά απομένει να αποδειχθεί. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προέβλεψε πριν από έναν μήνα πτώση 14% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Mintec κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 30%, όπως και στην Ισπανία.

Οι τιμές παραγωγού για το ισπανικό λάδι της Ανδαλουσίας άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε ετών, ενώ έφθασε τα 3,93 ευρώ 
ανά κιλό αυτό τον μήνα. (...)

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου