30 Σεπτεμβρίου 2022

Προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τις συνθήκες για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που κατέχουν εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας τον επτάμηνο πόλεμο του και μεταφέροντάς τον σε μια απρόβλεπτη νέα φάση.

«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε μια τελετή που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Στη συνέχεια, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων στα οποία οι εγκαταστημένες από την Μόσχα φιλορωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.

Στην ομιλία του σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.

Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.

Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταδικάζουν τις «δόλιες», όπως τις χαρακτήρισαν, προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις, σε συμφωνία με τις χώρες της ομάδας των G7, ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Σχετική ανακοίνωση έδωσαν στη δημοσιότητα και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στην οποία σημειώνουν: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτές τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδή “δημοψηφίσματα” που διεξάγονται υπό την απειλή όπλου. Θα επιβάλουμε οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε άτομα και οντότητες – εντός και εκτός Ρωσίας – που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Το περιεχόμενο των σημερινών δηλώσεων του Ρώσου προέδρου και οι τελευταίες ρωσικές κινήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν επίσης την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, η βρετανική ηγεσία και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τραςη απερχόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η επερχόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ίδιος, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψαν μια επίσημη αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες. «Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου