30 Σεπτεμβρίου 2022

Cloud Region από την Google στην Ελλάδα

Επενδυτικά σχέδια, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έως το 2030 παρουσίασε η Google μέσω της δημιουργίας της πρώτης Google Cloud Region στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη σε εκδήλωση χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Google Cloud Region: Η ταυτότητα της επένδυσης

Η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στη χώρα μας και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη δυτική, βόρεια ή νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχη.

Σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η επένδυση της Google στην Ελλάδα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα και την αντιστροφή του brain drain.

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν μετά από παραγγελία της Google, η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region θα αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030 και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.

Δηλώσεις από Πρωθυπουργό και Google

«Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διεύρυνση της συνεργασίας, ώστε να αυξήσουμε δραστικά και να επιταχύνουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε απευθείας την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι εταιρείες και οργανισμοί εδώ, στην Ελλάδα, μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την επένδυση. Και ότι οι πολίτες της Ελλάδας είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από την αξία που θα αποφέρει αυτή η Cloud Region», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.

Τρίπτυχο συνεργασίας Ελλάδας - Google

Πέραν της δημιουργίας Cloud Region, και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.

Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου