28 Σεπτεμβρίου 2022

Η εμβληματική επένδυση στον Πύργο του Πειραιά

Μισό αιώνα έπειτα από τη θεμελίωσή του ο Πύργος του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της χώρας, θα κατοικηθεί για πρώτη φορά στο σύνολο των περίπου 34.600 τετραγωνικών του μέτρων.

Το πλήρως ανακαινισμένο κτήριο των 22 ορόφων (ύψος 88 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στους μισθωτές του τον Σεπτέμβριο του 2023.

Όλοι οι όροφοι από τον τρίτο και πάνω μετατρέπονται σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους, στον πρώτο και δεύτερο θα αναπτυχθεί πολυκατάστημα λιανικής, ενώ καταστήματα εστίασης προβλέπονται στον τρίτο όροφο με αξιοποίηση της βεράντας που διαθέτει.

Το έργο της ανακατασκευής του πύργου του Πειραιά, συνολική επένδυση 77,8 εκατ. ευρώ, εκτελείται από την Piraeus Tower A.E. στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 30% η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και με 70% η Cante Holdings Ltd, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand (65%) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD (35%).

Η Dimand, κορυφαία ελληνική εταιρεία στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων και η Prodea ΑΕΕΑΠ η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα (και οι δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ανέλαβαν το στοίχημα της μετατροπής του Πύργου του Πειραιά από ένα πολύ ψηλό (για τα δεδομένα της χώρας μας) κτήριο «φάντασμα» σε ένα σύγχρονο ακίνητο – τοπόσημο για την περιοχή, το 2020.

Η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά πραγματοποιείται με ίδια κεφαλαία, τα οποία θα καταβληθούν από τους μετόχους κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στην Piraeus Tower και από δανειακά κεφάλαια. Έχει συναφθεί ομολογιακό δάνειο ποσού έως 52,550 εκατ. ευρώ.


Η Piraeus Tower υπέγραψε με τον Δήμο Πειραιά σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, όπως είχε ονομαστεί, για χρονική διάρκεια 99 ετών.

Η αξία της Σύμβασης Παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 296.272.988 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. και το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα που οφείλει η Piraeus Tower στον Δήμο, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κατά 2% ετησίως μετά το τέταρτο έτος, ανέρχεται σε 1.010.000 ευρώ (στοιχεία από τις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου Πειραιώς).

Όταν το ακίνητο παρελήφθη από την Piraeus Tower σε λειτουργία βρίσκονταν ο 1ος και 2ος όροφος με χρήσεις κυρίως λιανεμπορίου. Οι υπόλοιποι όροφοι ήταν ανολοκλήρωτοι.

Η κατασκευή του πύργου Πειραιά ξεκίνησε το 1972, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, στη θέση της παλιάς αγοράς της πόλης που κατεδαφίστηκε.

Όπως και ο Πύργος των Αθηνών στους Αμπελοκήπους, το υψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα, 103 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με 28 ορόφους και άλλα περίπου 8 υψηλά κτήρια, ο Πύργος του Πειραιά κατασκευάστηκε με βάση το νόμο της Χούντας 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα ψηλά κτήρια είναι η εξαίρεση καθώς το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για τα κτήρια είναι τα 32 μέτρα.

Πηγές: naftemporiki.gr , piraeustower.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου