18 Σεπτεμβρίου 2022

Το νέο "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" του Αλέξη Τσίπρα

Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, μείωση λογαριασμών ενέργειας, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, 800 ευρώ κατώτατος μισθός, αφορολόγητες οι 10.000 γι' όλους, αναδρομικά και 13η σύνταξη σε συνταξιούχους, π
ροσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και εκπαιδευτικών.

"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή, πριν να είναι αργά, με μία καθαρή εντολή διακυβέρνησης, χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης, με δικαιοσύνη παντού, και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, να αμφισβητήσουμε στην πράξη την απειλή "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει", ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως "τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και "ειδική περίπτωση" ξανά, για την Ευρώπη, ενώ η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων".

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε έξι εθνικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οποίο είπε ότι είναι κοστολογημένο, χωρίς όμως να αναφέρει το επιμέρους κόστος κάθε παρέμβασης, αλλά ούτε και μια έστω εκτίμηση του συνολικού τους κόστους.

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τις 6 εθνικές προτεραιότητες, πάνω στις οποίες, όπως είπε, δομείται το πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία, και είναι οι εξής:

Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων:
  • Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
  • Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος. Μεταξύ άλλων:
  • Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ και θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση.
  • Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
  • Για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Μεταξύ άλλων:
  • Καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη.
  • Εφαρμόζουμε σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.
  • Νέο ισχυρό ΕΣΥ - προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού. Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.
  • Διορισμοί 20.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών. Καθιερώνουμε τη 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση. Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση. 
Μεταξύ άλλων:
  • Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
  • Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες.
  • Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος. 
Μεταξύ άλλων:
  • Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
  • Στα ΜΜΕ, ορίζουμε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.
  • Επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση
Μεταξύ άλλων:
  • Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα.
  • Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.
  • Φροντίζουμε το παιδί. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών.
  • Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Σχόλια κυβέρνησης και κομμάτων

Γ. Οικονόμου: Καμιά σοβαρότητα, καμιά υπευθυνότητα ο κ. Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας είχε στη ΔΕΘ μια τελευταία ευκαιρία, πριν από τις επόμενες εκλογές: να δείξει ότι κάτι έμαθε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής και ότι αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απέδειξε ότι σε τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν έμαθε», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Απόψε κατάφερε το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που είχε άλλοτε παρουσιάσει, να φαντάζει έως και μίζερο. Όπως λέει ο Αριστοφάνης, ο κ. Τσίπρας σήμερα μέτρησε τον αέρα και τον μοίρασε για χωράφια», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Εξήγγειλε μέτρα που κοστίζουν πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα εκτόξευε κατά 10% το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε κατευθείαν σε νέα μνημόνια. Καμιά σοβαρότητα, καμιά υπευθυνότητα. Ενώ παρουσίαζε την εικόνα μιας περίπου κατεστραμμένης χώρας, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Λεφτά σε όλους και προσλήψεις παντού. Θα...θα...θα...

Υποσχέσεις που οι πολίτες ξέρουν ότι δεν έχουν καμία αξία. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει περισσότερα από όσα με σύνεση υπόσχεται. Για αυτό, στη δεδομένη συγκυρία, η αυτοδύναμη, συνετή, σταθερή και αποτελεσματική Ελλάδα είναι η μόνη σοβαρή και ρεαλιστική προοπτική για την Πατρίδα και τους πολίτες».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Α
υταπάτες του προγράμματος “Θεσσαλονίκη”

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αυταπάτες του προγράμματος “Θεσσαλονίκη”, επανήλθε μοιράζοντας παροχές και ξεχνώντας τα πεπραγμένα του ως Πρωθυπουργός
» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε σχόλιο του για τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ.Και προσθέτει:

«Υποσχέθηκε την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν με την υπογραφή της κυβέρνησης του παραδόθηκαν στα funds οι δανειολήπτες.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υλοποίησε τη στρατηγική επιλογή να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αφήνοντάς τους πολίτες εκτεθειμένους στην ενεργειακή κρίση, και τώρα υπόσχεται εφαρμογή της εξαίρεσης των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αποκρύπτει όμως ότι Ισπανία και Πορτογαλία το πέτυχαν γιατί έχουν χαμηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Οι Έλληνες πληρώνουν από το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη με τη σφραγίδα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Αναφορικά με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, οι μνήμες είναι νωπές από την υπερχρέωση της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στιβαρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική αξιοπρέπεια και Δημοκρατική Ανατροπή του καθεστωτισμού και της αδικίας
».

ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη, σε όσους ξαναεμφανίζονται ως “σωτήρες”

«Το μόνο που κάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να “ σερβίρει” τα ίδια οδυνηρά -για το λαό- σχέδια, με περιτύλιγμα δήθεν “ δικαιοσύνης” και να δίνει τελικά άλλοθι στις αντιλαϊκές στρατηγικές, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψεύτικη υπόσχεση ότι αυτός θα τις διαχειριστεί διαφορετικά» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναεμφανιστούν ως “σωτήρες” του λαού, ενώ τα πεπραγμένα τους, τόσο ως κυβέρνηση όσο κι ως αντιπολίτευση, πείθουν για το ακριβώς αντίθετο» τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου