21 Σεπτεμβρίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 21.9.2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι κλίμακες επιδότησης από 1η Οκτωβρίου.
 Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, τρεις είναι οι στόχοι της κυβέρνησης: Να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα:
Ηλεκτρικό ρεύμα: Θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
• Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
• Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα, προβλέπονται, για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης. Για τους όλους τους υπόλοιπους η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. kathimerini.gr

Εισφορά αλληλεγγύης και πετρέλαιο θέρμανσης. Το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωσης της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου (κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ενώ εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο), αλλά και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βλ. Πούτιν: Μερική επιστράτευση από σήμερα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση (αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό) στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να προστατευθεί. Iσχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός. Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. kathimerini.gr

Μητσοτάκης: Μήνυμα προς την Τουρκία, στον απόηχο της χθεσινής προκλητικής ομιλίας Ερντογάν στον ΟΗΕ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στο πλαίσιο των επαφών του κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του «για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». kathimerini.gr

Δημοσκόπηση της Pulse: Στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ομιλίες Μητσοτάκη και Tσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία Τσίπρα μειώθηκε ελαφρώς στις 8 μονάδες.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά και την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, Ελληνική Λύση: 4%, ΜέΡΑ25: 3%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, μετά τις ομιλίες στην ΔΕΘ, σταθερό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκέντρωσε 39% έναντι 28% του κ. Τσίπρα, ενώ το 29% απάντησε «κανέναν από τους δύο». Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ και στην παράσταση νίκης με την ΝΔ να προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Skai.gr

Τζο Μπάιντεν για Ρωσία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μακρόν για αποφάσεις του Πούτιν: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης «όλα τα μέσα» που διαθέτει στο οπλοστάσιό του. Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση εφέδρων, «οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πνεύμα αυτό, χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. ΑΠΕ-ΜΠΕ

24ωρη απεργία στα ΜΜΜ. Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σχεδόν σε όλο το δίκτυο της Αττικής λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή. Συγκεκριμένα, δεν κυκλοφορούν από την έναρξη της βάρδιας έως την λήξη της λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεν λειτουργούν το τραμ και το μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου