14 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πληθωρισμός βύθισε τη Wall Street στις 13.9.2022

Στο -3,9% ο Dow Jones, -4,3% ο S&P 500 και -5,2% ο NASDAQ

Σε ελεύθερη πτώση την Τρίτη οι μετοχές στην Wall Street, μετά την γνωστοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ήταν υψηλότερος του αναμενομένου.  

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 1.276 μονάδες ή 3,94%, που έίναι και η 
μεγαλύτερη σε συνεδρίαση πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 4,32%, ενώ ο NASDAQ Composite είχε πτώση 5,16%.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιούλιο παρά την πτώση της τιμής της βενζίνης. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 8,1% .

Ιδιαίτερα σκληρά επλήγησαν κατά την συνεδρίαση της Τρίτης οι μετοχές της τεχνολογίας, με την Apple Inc (NASDAQ:AAPL) να υποχωρεί κατά 5,87%, της Amazon 
Inc κατά 7,06% και τη Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT) κατά 5,50%, ενώ περισσότερο υποχώρησαν οι μετοχές της Meta Platforms Inc (NASDAQ:META) κατά 9,37%.

Η πτώση της Τρίτης εξανέμισε όλα τα κέρδη από το πρόσφατο ράλι των μετοχών, ενώ πολλοί επενδυτές κάνουν λόγο για επιστροφή στα χαμηλά επίπεδα των μέσων Ιουνίου, όπως φαίνεται και από τα διαγράμματά των δεικτών στη συνέχεια:




Οι αγορές χρήματος προβλέπουν πιθανότητα 80% για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα και σχεδόν 20% πιθανότητα για πλήρη αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδων βάσης.

Αυτή ήταν η τελευταία έκθεση πληθωρισμού πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές είχαν την ελπίδα ότι η Fed θα είχε κάποιο λόγο να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο δραματικά. Ωστόσο, η Fed είναι αποφασισμένη να καταστείλει τον πληθωρισμό παρά τον κίνδυνο να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Και η έκθεση της Τρίτης περιορίζει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.

Επιδράσεις στις άλλες αγορές

Στην Ευρώπη την Τρίτη (αρκετές ώρες όμως πριν το κλείσιμο στη Wall Street) ο Γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,59%, ο Γαλλικός CAC με απώλειες 1,39%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE100 κατέγραψε πτώση 1,17%. Στην Αθήνα ο Γενικός δείκτης έκλεισε χθες με ελαφρώς μικρότερες απώλειες (-1,07%) στις 840,81 μονάδες.

Σήμερα Τετάρτη, με μεγάλες απώλειες κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας, σε μικρότερη όμως έκταση, την κατρακύλα της Wall Street. Ειδικότερα ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε την Τετάρτη βουτιά 2,81% για να κλείσει στις 27.818,62 μονάδες. Αναμένεται η συνέχεια σήμερα και στην Ευρώπη.

afirimeno.com
Με στοιχεία από investing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου