6 Ιανουαρίου 2023

Ο Γέροντας Διδάσκαλος Λάο Τσε

Επενδυτικές σοφίες που γεννιούνται αβίαστα μέσα από τα αποφθέγματα του Λάο Τσε, που το όνομά του σημαίνει Γέροντας Διδάσκαλος. Του 
Απόστολου Μάνθου στο capital.gr:

Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Λάο Τσε ήταν φιλόσοφος και συγγραφέας στην αρχαία Κίνα, θεωρείται από τα πλέον σημαντικά πρόσωπα της κινέζικης φιλοσοφίας και έζησε στην εποχή των "Εκατό σχολών σκέψης”. Η σοφία του είναι αγέραστη και πολλά από τα γνωμικά του χρησιμοποιούνται κατά κόρον από πετυχημένους επαγγελματίες επενδυτές και όχι μόνο. Πάμε λοιπόν…

"Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα”.

Η επιτυχία στις συναλλαγές ή στις επενδύσεις απαιτεί χρόνο, ενέργεια, μελέτη και προσπάθεια και ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να αρχίσετε να εργάζεστε πάνω σε αυτό, σήμερα. Με καθημερινή ενασχόληση μπορείτε βήμα - βήμα να πλησιάζετε όλο και περισσότερο στους στόχους που έχετε θέσει από την αφετηρία της εκκίνησης.

"Το να γνωρίζεις τους άλλους είναι ευφυΐα. Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι αληθινή σοφία. Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι δύναμη. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι αληθινή δύναμη".

Μπορεί να είστε έξυπνοι αν γνωρίζετε πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι ενεργοί επενδυτές στην αγορά, αλλά το να γνωρίζετε πώς θα ενεργήσετε εσείς υπό την πίεση που δημιουργείται από τους άλλους στην αγορά είναι ακόμα πιο έξυπνο. Η γνώση της τεχνικής ανάλυσης και των θεμελιωδών ελάχιστα θα σας κάνει να κερδίσετε χρήματα, εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα δικά σας συναισθήματα, το εγώ και τον αυτοέλεγχό σας για να ακολουθήσετε το δικό σας επενδυτικό σύστημα.

"Η ζωή είναι μια σειρά από φυσικές και αυθόρμητες αλλαγές. Μην αντισταθείτε γιατί το μόνο που θα προκαλέσετε είναι θλίψη. Αφήστε την πραγματικότητα να είναι πραγματικότητα. Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν φυσικά προς τα εμπρός με όποιον τρόπο θέλουν".

Δεν μπορείτε να προβλέψετε ή να ελέγξετε πώς κινείται η αγορά, η καταπολέμηση μιας κύριας τάσης ή αστάθειας μόνο το επενδυτικό σας κεφάλαιο θα μειώσει. Ακολουθήστε τη ροή της ελάχιστης αντίστασης εάν θέλετε να κερδίσετε χρήματα.

"Ένας καλός ταξιδιώτης δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν σκοπεύει να φτάσει”.

Μην πεισμώνετε για μια συναλλαγή και μην προσπαθείτε να προβλέψετε πώς θα εξελιχθεί. Eάν ενεργοποιηθεί το "stop loss”, πάρτε τη μικρή απώλεια που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη απώλεια. Εάν αρχίσει να κινείται προς όφελός σας, αφήστε τη να τρέξει έως ότου χτυπηθεί ο στόχος κέρδους που έχετε θέσει.

"Όσοι ξέρουν δεν μιλάνε. Αυτοί που μιλάνε δεν ξέρουν".

Το 99% των οικονομικών αναλυτών που μιλάνε από εδώ και από εκεί δεν γνωρίζουν το μέλλον, και αν κάποιος ξέρει, δεν πρόκειται να σας το πει.

"Ο καλύτερος μαχητής δεν θυμώνει ποτέ".

Οι καλύτεροι ενεργοί επενδυτές δεν αφήνουν ποτέ τον θυμό να τους διαπεράσει μεταβάλλοντας ριζικά τη στρατηγική των συναλλαγών τους.

"Αν είσαι σε κατάθλιψη ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι ανήσυχος ζεις στο μέλλον. Αν είσαι ήρεμος, ζεις στο παρόν".

Εάν είστε σε κατάθλιψη, είναι επειδή είσαστε κολλημένοι σε μια προηγούμενη απώλεια. Εάν είστε αγχωμένοι, μάλλον προβληματίζεστε στο πώς θα εξελιχθεί μια μελλοντική επενδυτική κίνηση. Εάν είστε ήρεμοι, τότε είστε προετοιμασμένοι καλά για την ανάληψη της επένδυσης που μόλις ανοίξατε.

"Ένας άνθρωπος με εξωτερικό θάρρος τολμά να πεθάνει. Ένας άνθρωπος με εσωτερικό θάρρος τολμά να ζήσει".

Ένας επενδυτής που θέλει να το παίζει "large" κάνει μεγάλες συναλλαγές και κινδυνεύει να ανατινάξει τον λογαριασμό του. Ένας επενδυτής που θέλει να δημιουργήσει ένα μεγάλο και κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται το μέγεθος της θέσης του και αποφεύγει τον κίνδυνο καταστροφής για να μπορέσει να επιβιώσει.

"Έχετε την υπομονή να περιμένετε μέχρι να κατακαθίσει η λάσπη και το νερό να είναι καθαρό;"

Οι επενδυτές πρέπει να έχουν την υπομονή να περιμένουν την είσοδο ή την έξοδο από το δικό τους σαφές σήμα του συστήματος συναλλαγών που έχουν δημιουργήσει αποφεύγοντας τον θόρυβο της ανούσιας δράσης των τιμών και της αστάθειας.

"Πρόσεχε με τι ποτίζεις τα όνειρά σου. Πότισέ τα με ανησυχία και φόβο και θα βγουν αγριόχορτα που θα πνίγουν τη ζωή από το όνειρό σου. Πότισέ τα με αισιοδοξία και λύσεις και θα καλλιεργήσεις την επιτυχία. Να είστε πάντα σε επιφυλακή για να μετατρέψετε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία επιτυχίας. Να είστε πάντα σε επιφυλακή για να καλλιεργήσετε το όνειρό σας”.

Να είστε προσεκτικοί στο ποιες σκέψεις αφήνετε να περάσουν στο εσωτερικό του λαβύρινθου των πεποιθήσεών σας, καθώς μπορούν να σας απομακρύνουν πολύ μακριά από τους στόχους σας. Η ανησυχία και ο φόβος δεν είναι εργαλεία για την επίτευξη των κερδοφόρων επενδυτικών στόχων σας, είναι καταστροφείς. Εστιάστε το μυαλό σας στην αισιοδοξία και στην επίλυση προβλημάτων για να φτάσετε στο κέρδος. Τα προβλήματα μετατρέπονται σε ευκαιρίες όταν εστιάζεστε σε αυτό που έχουν να σε διδάξουν.

Πηγή: capital.gr
Φωτογραφία: Γλυπτό του Λάο Τσε μέσα στη φύση από el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου