17 Ιουλίου 2013

Παγώνει την επένδυσή της στις Σκουριές η Eldorado Gold

Ένα χρόνο αργότερα, το 1916, από ότι είχε αρχικά προγραμματίσει, θα προχωρήσει στην επένδυσή της στις Σκουριές Χαλκιδικής η Eldorado Gold Corp, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ως βασικός λόγος για το πάγωμα της επένδυσης, προβάλλεται επίσημα από την εταιρεία η πτώση της τιμής του χρυσού, ο οποίος πράγματι έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 25% από τις αρχές του χρόνου.

Ανεπίσημα όμως γίνεται λόγος για "προοίμιο αποεπένδυσης" λόγω των "πολιτικά υποκινούμενων αντιδράσεων" κατά της επένδυσης.

Ο χρόνος θα δείξει. Ήδη όμως κάποιοι «οικολόγοι» αρχίζουν να θριαμβολογούν, ενώ κάποιοι άλλοι και κυρίως οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πέφτουν σε βαθιά περίσκεψη.

Είναι γνωστό ότι η ανυπαρξία κοινωνικής ειρήνης αποθαρρύνει την όποια επενδυτική προσπάθεια. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες ίσως δεν είναι μακριά η στιγμή που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επιθυμεί να εμπλακεί στην εξόρυξη του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold, η εταιρεία θα δαπανήσει φέτος 430 εκατ. δολ. ενώ το αρχικό της σχέδιο προέβλεπε επενδύσεις 670 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της για έρευνες μειώθηκε στα 51 εκατ. δολ. από 98,5 εκατ. δολ. Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην Eldorado να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, έχοντας ως βάση την τιμή του χρυσού στα 1.250 δολάρια, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται "ο πλούτος του λαού που καταβροχθίζουν οι πολυεθνικές" έχει αξία μόνο αν η αγορά τον τιμολογεί ανάλογα.

Πάντως, όσον αφορά το χρυσό, είναι γνωστό ότι οι τιμές του συνήθως εκτινάσσονται σε εποχές σοβαρών οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, οπότε θεωρείται ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, ενώ αντίθετα οι τιμές του πέφτουν σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου