31 Ιουλίου 2013

Πώς η Τράπεζα της Αγγλίας βοήθησε στην πώληση χρυσού των Ναζί

To 1939 η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) μεσολάβησε για την πώληση χρυσού που είχαν αρπάξει οι Ναζί από την τότε Τσεχοσλοβακία. Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της BοE που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είχε σημαντικό ρόλο σε ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια στην ιστορία των κεντρικών τραπεζών, διευκολύνοντας την πώληση χρυσού που είχε κλαπεί από τους Ναζί μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1938.

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα αδημοσίευτη ιστορία των δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Αγγλίας την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Reichsbank) – τον οποίο είχε αρπάξει από την Τσεχία – παρά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει όλα τα τσέχικα στοιχεία ενεργητικού στη Βρετανία.

Τον Μάρτιο του 1939, χρυσός αξίας £5,6 εκατ. την εποχή εκείνη, μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - την λεγόμενη και τράπεζα των κεντρικών τραπεζών - σε λογαριασμό της Reichsbank.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της BIS. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ο ρόλος της BoE. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην ιστοσελίδα της BoE είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας προτίμησε να εξυπηρετήσει την BIS παρά να ικανοποιήσει τη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Τσεχίας.

Η BoE, η οποία τότε έλεγχε την θέση του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μέσω του Otto Niemeyer, κρατούσε μεγάλη ποσότητα του χρυσού της BIS στα θησαυροφυλάκια της στην Threadneedle Street. Το γεγονός ότι η BoE είχε στην κατοχή της το χρυσό προκάλεσε αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της ιστορίας στα βρετανικά μέσα τον Μαϊο του 1939.

Η ιστορία της κεντρικής τράπεζας το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η οποία γράφτηκε από αξιωματούχους της BoE και ολοκληρώθηκε το 1950 χωρίς ωστόσο να δημοσιευτεί, καταγράφει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας πούλησε χρυσό για λογαριασμό τον Ναζί μετά από πιέσεις της BIS – χωρίς να περιμένει να λάβει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης.

"Καταγράφηκε μια ακόμα συναλλαγή χρυσού την 1η Ιουνίου (1939) όπου έγιναν πωλήσεις χρυσού ( £440.000) και αποστολές χρυσού στη Νέα Υόρκη ( £420.000) από τον λογαριασμό νο. 19 της BIS. Στο λογαριασμό αυτό περιλαμβανόταν χρυσός που είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο από την Reichsbank" σημειώνεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

"Αυτή τη φορά, προτού δράσει, η BoE μετέφερε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε την γνώμη των νομικών συμβούλων του στέμματος. Ωστόσο, μετά από ερώτημα της BIS, για τους λόγους της καθυστέρησης και για δυσκολίες που θα προέκυπταν από πληρωμές την επόμενη μέρα, η BoE ακολούθησε τις οδηγίες χωρίς να ζητήσει την γνώμη των συμβούλων, που ωστόσο εκ των υστέρων ενέκριναν τη δράση" επισημαίνει το κείμενο.

Τα έγγραφα δείχνουν ακόμα ότι ο Montagu Norman, τότε διοικητής της BoE, δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής στις συνομιλίες του με τον John Simon, υπουργό Οικονομικών την εποχή εκείνη, όταν δέχθηκε πίεση για το αν η κεντρική τράπεζα είχε ακόμα στην κατοχή της τον χρυσό από την Τσεχία.

"Στις 26 Μαϊου ο υπουργός έστειλε γράμμα στο διοικητή, θέτοντας το ερώτημα αν η BoE είχε ακόμα χρυσό της Τσεχίας, λέγοντας ότι ήθελε πληροφορίες για να απαντήσει σε ερωτήματα του κοινοβουλίου. Στην απάντηση του ο διοικητής (30 Μαϊου) δεν έδωσε καμία εξήγηση, σημειώνοντας απλά ότι η τράπεζα διακρατούσε κατά διαστήματα χρυσό από την BIS και ότι δεν γνώριζε αν αποτελούσε δικό της περιουσιακό στοιχείο ή του διεθνούς οργανισμού. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να πει κατά πόσον ο χρυσός φυλασσόταν για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας".

________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου