27 Ιουλίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ

Προ των πυλών είναι πια η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο (του υπουργείου Τουρισμού) αφενός ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα κρατικά «φέσια» προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων της εισηγμένης.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας. Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της. Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Παράλληλα, με διάταξη της τροπολογίας (που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού) προβλέπεται η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για τον καθορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013) του κράτους προς την εταιρεία, καθώς και μη φορολογικών οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τυχόν οφειλές που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ειδική πίστωση του κρατικού προϋπολογισμού για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Και η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 200 εκατ. ευρώ ανήκουν σε δήμους και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ σε υπουργεία και καθιστούν την εταιρεία επενδυτικά μη ελκυστική. Σημειωτέον -ως τάξη μεγέθους- ότι τα χρέη των ιδιωτών προς την εταιρεία είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ.
_____________________
Πηγή:http://www.tovima.gr 26.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου